Uwielbiasz przetwory z ogórków? Ogórki kiszone, w zalewie octowej albo sałatce często goszczą na Twoim stole? Jeśli tak, poznaj sprawdzone przepisy na samodzielnie przyrządzenie tego typu pyszności! Będą jeszcze smaczniejsze (i zdrowsze) niż te, które znajdujesz na sklepowych półkach!
Coś wyjątkowego dla prawdziwych miłośników ogórków? Ogórki małosolne oczywiście! Chrupiące i pyszne nadają się do jedzenia już po 2 dniach od przygotowania! Najlepiej smakują na kanapkach, w sałatkach albo po prostu wyjadane ze słoika! Jak je przyrządzić? Potrzebne będą dobrze wyparzone słoiki oraz:
Ogórki i chrzan przepłucz pod zimną wodą. Do każdego słoika włóż gałązkę kopru, liść laurowy, kilka ząbków czosnku, a potem dodaj ogórki. Nie musisz układać ich tak ściśle, jak wówczas, gdy zabierasz się za przygotowanie ogórków kiszonych!
W dużym garnku zagotuj wodę z solą i zalej ogórki. Zakręć słoiki i odczekaj 2-3 dni. Ogórki małosolne będą gotowe!
Zamiast przygotowywać gorącą zalewę, ogórki możesz zalać też zimną wodą. Pamiętaj jednak, że wówczas będziesz musiał nieco dłużej wstrzymać się z ich testowaniem – będą gotowe dopiero po ok. 4-5 dniach.
Aby ogórki małosolne nie zmieniły się w kiszone, postaraj się zjeść je w ciągu tygodnia. Przechowuj w słoikach umieszczonych w lodówce!
Idealnym dodatkiem do wielu dań są nie tylko ogórki kiszone, ale też ogórki konserwowe. Chcesz zrobić je samodzielnie? W takim razie potrzebne będzie:
Do przyrządzenia ogórków konserwowych możesz posłużyć się gotową mieszanką przypraw albo stworzyć własną. W obu przypadkach przetwory będą tak samo aromatyczne! Co powinna zawierać idealna kompozycja przypraw? Niech znajdą się w niej: czosnek, koper, liście laurowe, biała gorczyca, chrzan, pieprz i ziele angielskie. Ogórki konserwowe można też przyrządzić z dodatkiem marchewki. Przygotuj litrowe słoiki na przetwory i do dzieła!
Do słoików wsyp przyprawy, a potem ułóż w nich ciasno ogórki. Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem i zalej ogórki. Zakręć słoiki.
Teraz wystarczy tylko je zapasteryzować. Słoiki z ogórkami umieść w garnku i zalej wodą tak, by sięgała ok. 1 cm pod nakrętkę. Gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty.
Ogórki konserwowe możesz jeść już po tygodniu od przygotowania – albo odstawić do spiżarni na zimę.
Sałatka szwedzka to pyszny dodatek do obiadu, z którego warto korzystać nie tylko zimą! Można przyrządzić ją tradycyjnie albo w nieco odświeżonej wersji. Jak? Dodaj odrobinę przyprawy curry albo przygotuj sałatkę z dodatkiem ostrej papryki! Dzięki temu dobrze znana sałatka nabierze nowego wyrazu.
Jak przygotować ogórki w tej wersji? Podstawowa sałatka szwedzka składa się z:
Przygotowanie sałatki zacznij od pokrojenia warzyw. Ogórki potnij w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Marchew zetrzyj na tarce, a czosnek obierz. Wszystkie składniki przełóż do garnka (dobrze sprawdzą się garnki emaliowane lub metalowe), dodaj sól, cukier, pieprz, olej i ocet. Całość wymieszaj i odstaw na minimum godzinę (najlepiej 2-3). Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików mocno ją dociskając i ugniatając. Zakręć słoiki i pasteryzuj ok. 15 minut. Wyjmij z wody i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystygnięcia.
Domowe przetwory z ogórków mają bardzo wielu zwolenników. Ogórki kiszone, konserwowe czy w formie sałatki należą do ulubionych przekąsek zarówno dorosłych, jak i dzieci. I bardzo dobrze! To idealny dodatek do każdej diety: ogórki są bogate w wiele cennych witamin, a do tego niskokaloryczne. Warto więc, by często pojawiały się na Twoim stole - i to w różnych wersjach!