Zamknij

Bezpieczne pakowanie jedzenia na wynos - w co sie zaopatrzyć?

art. sponsorowany + 08:24, 08.01.2024 Aktualizacja: 08:24, 08.01.2024

Mówi się, że ulubione potrawy smakują jeszcze lepiej, gdy są dobrze podane. Nic zatem dziwnego, że liczne restauracje i firmy cateringowe przykładają ogromną wagę do estetyki każdego dania. Sprawa może się jednak skomplikować, gdy klient chce zamówić jedzenie na wynos. Wiele osób zwraca uwagę, jak dania wyglądają po dowozie, a na podstawie "ich stanu" podejmują decyzję, czy ponownie złożyć zamówienie w tym samym miejscu. Jak zatem warto pakować jedzenie na wynos? 

Zalety zamawiania jedzenia online - czyli jak utrzymać pozycję na rynku

Internet jest nieodłącznym elementem naszej codzienności, ułatwiając i przyspieszając pracę czy wykonywanie obowiązków. Dla zapracowanych jest on również pomocny przy robieniu zakupów, czy zamawiania jedzenia na wynos.

By zamówić jedzenie, nie trzeba nawet dzwonić do lokalu, a wystarczy skorzystać z konkretnej aplikacji. Restauracje, które mają opcję złożenia zamówienia z dostawą i współpracują z licznymi "kurierami", zdecydowanie cieszą się dużą popularnością, a im większy zasięg dowozu, tym lepiej. Ale to nie jedyny element, który zapewni Ci dominację nad konkurencją. Koniecznie zadbaj nie tylko o szybką dostawę, ale i sposób pakowania.

jedzenie na wynos

Atuty pakowania na wynos

Czasami możemy nie zdawać sobie sprawy, jak zamówienia na wynos mogą być korzystne zarówno dla klienta jak i restauracji. Oto kilka plusów, które warto podkreślić:

  • Klient, który nie ma czasu lub możliwości dotarcia do lokalu, zamawiając jedzenie z dowozem przynosi dochody i jednocześnie może zjeść ulubiony posiłek w dowolnym dla siebie miejscu.
     
  • Opakowania i pudełka do dań mogą być logowane, dzięki czemu utrwalamy wizerunek marki w świadomości klienta, jednocześnie dbając o rozpoznawalność restauracji.
     
  • Klient chętniej dokona większego zamówienia wiedząc, że może zabrać do domu to, czego nie dał rady zjeść w lokalu.
     
  • Klienci na przyjście gości, by uniknąć wielogodzinnego stania w kuchni, często zamawiają gotowe posiłki. Wiedząc, że restauracja bez problemu dowiezie dania - dbając o ich prawidłowe zapakowanie - z przyjemnością będą składać zamówienia w Twoim lokalu. To samo tyczy się klientów, którzy z powodu choroby zostali w domu i nie mają siły przygotować własnego posiłku.

Dostawa, jakość i bezpieczeństwo

By wiedzieć jakich materiałów i opakowań potrzebujesz, przede wszystkim pamiętaj o kilku zasadach:

  1. Trzymaj dania ciepłe i zimne w oddzielnych pojemnikach. Prócz tego zadbaj, aby dostawca używał izolowanych toreb, które zapewnią odpowiednią temperaturę dla każdej potrawy.
     
  2. Aby zamówienie dotarło w "całości" do klienta musi mieć szczelne zamknięcie. Dzięki temu nie ma ryzyka, że podczas transportu coś się rozleje, a klient otrzyma połowę zupy i masę sprzątania.
     
  3. Opakowania na wynos dopasuj nie tylko do żywności, ale i wielkości dania. Nie ma nic gorszego niż zgniecione, upchane jedzenie w małym pojemniczku.
     
  4. Bądź elastyczny i rozsądny. Mimo że zupa z makaronem jest integralnym daniem, nie oznacza to, że zawsze powinna być w jednym pojemniku. Makaron może stać się zbyt miękki, a zupa w niego wsiąknąć, co sprawi, że nie tylko zostanie zaburzona estetyka, ale i smak całego dania.

Idealny wynos - opakowania, które ułatwią dostawę

Zacznijmy teraz od typu opakowań, jakie masz do dyspozycji.

Niegdyś bardzo popularne opakowania bez zgrzewania - plastikowe i pojemniki styropianowe - zostały wycofane z użycia. Nadmiar zakupionych ww. opakowań restauracje i firmy cateringowe mogły wykorzystać tylko do 3 lipca 2021. Dyrektywa plastikowa, która obowiązuje w krajach członkowskich Unii Europejskiej wprowadziła zmiany, które miały na celu chronić środowisko, a także konsumenta, który spożywając danie z plastiku mógł być narażony na przenikanie do organizmu mikroplastików lub substancji chemicznych wraz z żywnością. Co otrzymaliśmy w zamian?

  • Dostępne są opakowania z bioplastiku, który bazuje na skrobi kukurydzianej. Jego zdecydowanym atutem jest wytrzymałość, cechy podobne do standardowego plastiku, ale bez ryzyka dla klienta i środowiska. Śmiało możesz pakować do nich sałatki, zupy i inną żywność.
     
  • Opakowanie z bagassy, czyli resztek trzciny cukrowej uchodzą za najbardziej ekologiczne, a rozmaite wielkości i rodzaje opakowań, zdecydowanie dopasują się do wymagań każdego lokalu.
     
  • Papierowe opakowania są niedrogie, ekologiczne i proste. Pamiętaj jednak, że nie nadają się do dostawy wszystkich produktów.
     
  • Specjalne pojemniki termiczne, które znacznie dłużej utrzymują ciepło zamówień. Szczególnie przydatne są przy pakowaniu zup.
     
  • Pojemniki na jedzenie do zgrzewania. Bardzo wygodne rozwiązanie, które gwarantuje bezpieczną dostawę. Konieczne jest jednak zakupienie urządzenia do zgrzewu, które umożliwi prawidłowe zabezpieczenie dań.

Nie zapominajmy przy tym o folii aluminiowej, która może stanowić dodatkowe zabezpieczenie przed rozlaniem i dbać o zachowanie odpowiedniej temperatury.

Pyszne jedzenie, w ekologicznym opakowaniu

Ekologiczne podejście właściciela restauracji jest zdecydowanym atutem wśród coraz bardziej świadomego społeczeństwa, chcącego dbać o swoje zdrowie i planetę. Kiedyś klientów przyciągała niska cena, teraz liczy się jakość i zrównoważony rozwój. Jeśli chcesz zadbać o wizerunek firmy koniecznie zaopatrz się w eko opakowania. Prócz tego pojemnik wykonany z naturalnych materiałów nie zmieni zapachu i smaku potrawy, czego nie można było powiedzieć o sztucznych poprzednikach.

Do dostawy załączaj biodegradowalne sztuczce i chusteczki, dzięki czemu Twój klient będzie mógł z przyjemnością cieszyć się smacznym posiłkiem nawet będąc poza domem.

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%