Mówi się, że ulubione potrawy smakują jeszcze lepiej, gdy są dobrze podane. Nic zatem dziwnego, że liczne restauracje i firmy cateringowe przykładają ogromną wagę do estetyki każdego dania. Sprawa może się jednak skomplikować, gdy klient chce zamówić jedzenie na wynos. Wiele osób zwraca uwagę, jak dania wyglądają po dowozie, a na podstawie "ich stanu" podejmują decyzję, czy ponownie złożyć zamówienie w tym samym miejscu. Jak zatem warto pakować jedzenie na wynos?
Internet jest nieodłącznym elementem naszej codzienności, ułatwiając i przyspieszając pracę czy wykonywanie obowiązków. Dla zapracowanych jest on również pomocny przy robieniu zakupów, czy zamawiania jedzenia na wynos.
By zamówić jedzenie, nie trzeba nawet dzwonić do lokalu, a wystarczy skorzystać z konkretnej aplikacji. Restauracje, które mają opcję złożenia zamówienia z dostawą i współpracują z licznymi "kurierami", zdecydowanie cieszą się dużą popularnością, a im większy zasięg dowozu, tym lepiej. Ale to nie jedyny element, który zapewni Ci dominację nad konkurencją. Koniecznie zadbaj nie tylko o szybką dostawę, ale i sposób pakowania.
Czasami możemy nie zdawać sobie sprawy, jak zamówienia na wynos mogą być korzystne zarówno dla klienta jak i restauracji. Oto kilka plusów, które warto podkreślić:
By wiedzieć jakich materiałów i opakowań potrzebujesz, przede wszystkim pamiętaj o kilku zasadach:
Zacznijmy teraz od typu opakowań, jakie masz do dyspozycji.
Niegdyś bardzo popularne opakowania bez zgrzewania - plastikowe i pojemniki styropianowe - zostały wycofane z użycia. Nadmiar zakupionych ww. opakowań restauracje i firmy cateringowe mogły wykorzystać tylko do 3 lipca 2021. Dyrektywa plastikowa, która obowiązuje w krajach członkowskich Unii Europejskiej wprowadziła zmiany, które miały na celu chronić środowisko, a także konsumenta, który spożywając danie z plastiku mógł być narażony na przenikanie do organizmu mikroplastików lub substancji chemicznych wraz z żywnością. Co otrzymaliśmy w zamian?
Nie zapominajmy przy tym o folii aluminiowej, która może stanowić dodatkowe zabezpieczenie przed rozlaniem i dbać o zachowanie odpowiedniej temperatury.
Ekologiczne podejście właściciela restauracji jest zdecydowanym atutem wśród coraz bardziej świadomego społeczeństwa, chcącego dbać o swoje zdrowie i planetę. Kiedyś klientów przyciągała niska cena, teraz liczy się jakość i zrównoważony rozwój. Jeśli chcesz zadbać o wizerunek firmy koniecznie zaopatrz się w eko opakowania. Prócz tego pojemnik wykonany z naturalnych materiałów nie zmieni zapachu i smaku potrawy, czego nie można było powiedzieć o sztucznych poprzednikach.
Do dostawy załączaj biodegradowalne sztuczce i chusteczki, dzięki czemu Twój klient będzie mógł z przyjemnością cieszyć się smacznym posiłkiem nawet będąc poza domem.