Zamknij

Ekspres do kawy do restauracji – czym kierować się przy wyborze?

09:23, 24.06.2024 art.sponsorowany Aktualizacja: 09:24, 24.06.2024

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy do restauracji to decyzja, która może znacząco wpłynąć na jakość oferowanych napojów i tym samym zadowolenie klientów. Jednocześnie jest to wybór dość trudny, biorąc pod uwagę dużą dostępność i różnorodność tych urządzeń, a czasami też skomplikowaną specyfikę. Właśnie dlatego warto poznać najważniejsze czynniki w kontekście wyboru najlepszego ekspresu kawowego.

Podsumowanie:

Wybór odpowiedniego ekspresu do kawy do restauracji to decyzja, która wymaga uwzględnienia wielu czynników.

Warto dokładnie przeanalizować potrzeby swojego lokalu, aby wybrać urządzenie, które zapewni najwyższą jakość kawy, będzie wydajne i łatwe w obsłudze oraz ekonomiczne w eksploatacji.

Inwestycja w dobry ekspres do kawy do restauracji z pewnością przyczyni się do poprawy satysfakcji klientów, efektywności pracy i tym samym zwiększy szansę na biznesowy sukces. Z myślą o tym warto zarezerwować odpowiednio dużo czasu na wybór właściwego urządzenia.

4 rzeczy, które warto wziąć pod uwagę, wybierając ekspres do kawy do restauracji

Rodzaj ekspresu do kawy

Chcąc wybrać możliwie najlepszy ekspres do kawy do restauracji (www.tchibo-coffeeservice.pl), warto zacząć od poznania dostępnych rodzajów urządzeń i wytypowania spośród nich tego, który w największym stopniu odpowiada specyfice lokalu. 

W restauracjach najczęściej spotykamy ekspresy ciśnieniowe: automatyczne lub kolbowe. Automatyczne cechuje duża łatwość obsługi i krótki czas przygotowania kaw wybieranych spośród nawet kilkunastu dostępnych. Takie modele wykonują większość pracy za użytkownika – osoba obsługująca musi tylko wcisnąć kilka przycisków i zadbać, by urządzenie miało dostęp do wody, kawy (i mleka, jeśli jest to ekspres z wbudowanym spieniaczem). Z tego powodu są polecane do większości restauracji. Z kolei ekspresy kolbowe to modele bardziej wymagające pod względem obsługi. Dają jednak pełną kontrolę nad procesem parzenia i dzięki temu sprawdzają się w wysoce wyspecjalizowanych lokalach, stawiających na doskonałą i wyjątkową jakość serwowanych kaw.

Pojemność i wydajność

Im większa liczba klientów i porcji kawy do przygotowania w ciągu dnia, tym ekspres do kawy do restauracji powinien cechować się większą wydajnością. Ta jest wyrażana za pomocą mocy urządzenia i ciśnienia. Warto szukać wysokich wartości tych parametrów, bo odpowiednio mocny sprzęt umożliwi parzenie kawy w krótkim czasie bez straty jej jakości, a to szczególnie cenne zwłaszcza w trakcie tzw. godziny szczytu. Będzie też dostosowany do intensywnej eksploatacji i tym samym mniej podatny na awarie. 

Pojemność zbiornika na kawę i wodę również ma znaczenie – im większe, tym rzadziej trzeba będzie je uzupełniać, a to zwiększa efektywność pracy. W restauracjach obsługujących duże grupy klientów przydają się ekspresy z opcją podłączenia do źródła wody, bo zwalniają z obowiązku pamiętania o uzupełnieniu bojlera.

Łatwość obsługi i konserwacji

Wybierając ekspres do kawy do restauracji, zwróć uwagę na łatwość jego obsługi i konserwacji. Urządzenie powinno być intuicyjne w obsłudze – tak, by każdy pracownik mógł szybko nauczyć się jego działania. Warto również sprawdzić dostępność funkcji automatycznego czyszczenia i odkamieniania, które znacząco ułatwiają utrzymanie ekspresu w dobrym stanie i przedłużają jego żywotność. Cechy te znajdziesz w automatycznych ekspresach do kawy, które właśnie dzięki nim świetnie sprawdzają się w małych, średnich i dużych restauracjach.

Jakość kawy

Wybór ekspresu do kawy do restauracji powinien być w dużej mierze uzależniony od oczekiwań klientów względem typów i jakości kawy. W lokalach odwiedzanych przez dużą liczbę gości o standardowych, kawowych potrzebach, wystarczą automatyczne ekspresy. Im bardziej liczna i różnorodna grupa gości, tym bardziej rozbudowanego katalogu kaw warto poszukać w takim ekspresie. Espresso, americano, latte i cappuccino to podstawa. Z kolei w wysoce wyspecjalizowanych restauracjach, których klienci oczekują ręcznie parzonej kawy o wyjątkowym aromacie i smaku w trakcie każdych odwiedzin, lepiej sprawdzi się ekspres kolbowy. Przy czym warto pamiętać, że to wyspecjalizowane urządzenie, wymagające obsługi przez doświadczonego baristę.

Jak zdobyć ekspres do kawy do restauracji?

Ekspresy do kawy do restauracji możesz pozyskać na różne sposoby – nie tylko w ramach tradycyjnego zakupu, ale też poprzez wynajem. To usługa oferowana przez co najmniej kilka firm, spośród których Tchibo Coffee Service cieszy się największą renomą. W takim wariancie opłacasz miesięczne raty i nie musisz martwić się dużą inwestycją początkową.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%