Zamknij

Wybór suszonych owoców: kilka wskazówek, które warto wziąć pod uwagę przy zakupie

art. sponsorowany + 10:25, 20.08.2024 Aktualizacja: 10:26, 20.08.2024
fot. pixabay fot. pixabay

Suszone owoce to nie tylko przepis na dżem. Suszone owoce i jagody to także pyszny deser. Można je jeść zamiast słodyczy lub dodawać do potraw, w tym wypieków, płatków śniadaniowych, jogurtów, a nawet mięsa. Aby jednak cieszyć się ich przyjemnym smakiem, bardzo ważny jest wybór odpowiednich suszonych owoców. Podpowiemy Ci teraz, na co zwrócić uwagę.

Jakie są rodzaje suszonych owoców?

Każdy zapewne zauważył, że ten sam produkt może wyglądać inaczej na półkach sklepowych. Niektóre suszone owoce są bardziej suche, bez połysku i raczej twarde, podczas gdy inne są błyszczące, delikatne i miękkie. Różnica ta wynika z metody przygotowania.

W przemyśle suszone owoce są przygotowywane w suszarniach, w których krąży ciepłe powietrze. Metoda ta jest jak najbardziej zbliżona do warunków naturalnych i choć droższa, pozwala zachować maksymalną ilość witamin. Ponadto owoce suszone w ten sposób są zdrowsze, ponieważ nie zawierają dodatkowego cukru, choć wyglądają mniej atrakcyjnie. Ich asortyment jest bardzo szeroki:

  • rodzynki;
  • daktyle;
  • suszone śliwki;
  • brzoskwinie;
  • figi;
  • suszone mango;
  • banany;
  • ananasy;
  • wiśnie;
  • melon;
  • persymona.

Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie suszone owoce są takie same. Błyszczące i delikatne owoce, które również często są podawane jako suszone, nie są nimi w dosłownym tego słowa znaczeniu. Są one wytwarzane przez suszenie. W tym przypadku są one najpierw moczone w syropie cukrowym, a następnie powoli suszone. Ta opcja pozwala zachować miękką strukturę owoców, ale są one mniej zdrowe ze względu na dodatkowy cukier. Ponadto suszone owoce są bardziej kaloryczne i szkodliwe dla zębów. Owoce kandyzowane są wytwarzane przy użyciu podobnej technologii. Chociaż są suszone, są również wstępnie gotowane w syropie i mają niewielkie korzyści.

Jak wybierać suszone owoce?

Suszone owoce zawierają wiele przydatnych substancji. Należą do nich witaminy, minerały oraz różne mikro i makroelementy. Są one naprawdę przydatne, pomagają wzmocnić układ odpornościowy i poprawiają trawienie. Ale korzyści są zapewnione tylko wtedy, gdy suszone owoce są naprawdę wysokiej jakości. Jak można się o tym przekonać? Przede wszystkim zamów je u sprawdzonego sprzedawcy. Na stronie CrazyBox można kupić suszone owoce wykonane zgodnie z technologią i z zachowaniem wszelkich zasad sanitarnych. Katalog zawiera duży wybór owoców, zarówno suszonych, jak i świeżych, dzięki czemu można zamówić kilka rodzajów przysmaków jednocześnie.

Jeśli musisz kupić suszone owoce gdzie indziej, musisz dokładnie zbadać produkt przy zakupie. Oto kilka ważnych wskaźników, które należy wziąć pod uwagę:

  1. Skład. Nie powinien zawierać dwutlenku siarki ani E220. Te konserwanty są dodawane do opakowania w celu wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Jeśli nie możesz znaleźć suszonych owoców bez tego dodatku, lepiej namoczyć je w wodzie na kilka godzin przed spożyciem.
  2. Wygląd. Wspomnieliśmy już, że owoce suszone w piekarniku zazwyczaj nie są zbyt atrakcyjne. Są matowe, pomarszczone i mogą przegrywać wizualnie z owocami suszonymi. Są one jednak jednocześnie najzdrowsze i nie zawierają dodatkowego cukru.
  3. Kolor. Jeśli jest zbyt jasny lub nietypowy dla danego produktu, jest to oznaka barwnika, w którym owoce były moczone przez pewien czas. Takie produkty są mniej zdrowe i mogą nawet powodować alergie.
  4. Lepiej unikać mieszanek z orzechami. Często można znaleźć w sprzedaży gotowe zestawy, które zawierają zarówno suszone owoce, jak i orzechy (orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca). Tak, na pierwszy rzut oka jest to dość wygodne i korzystne, zarówno w przypadku przekąsek, jak i deserów. Jednak w takich zestawach owoce są mniej smaczne, ponieważ orzechy pobierają z nich wilgoć, w wyniku czego smak jest tracony, suszone owoce stają się twarde i tracą swój smak. Takie mieszanki lepiej robić własnoręcznie i tuż przed spożyciem.

Radzimy również zwracać uwagę na wygląd suszonych owoców. Jeśli są posklejane, brudne, połamane, to najwyraźniej mamy do czynienia z produktem niskiej jakości. Ponadto fakt, że suszone owoce są sklejone, może być oznaką dużej ilości syropu cukrowego w składzie, więc lepiej je odrzucić i poszukać lepszego produktu.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%