Zamknij

Własna restauracja czy praca na etacie? Gdzie masz szansę zarobić więcej jako kucharz?

12:54, 16.12.2020 artykuł sponsorowany

Założenie restauracji to marzenie niejednego kucharza. Lokal o najlepiej odpowiadającym mu profilu i wystroju, dopracowane, samodzielnie menu, bycie gospodarzem i managerem – marzenia kucharza o własnej gastronomii zwykle znacznie wybiegają poza jego codzienną rolę. Dowiedz się, jak prezentują się plany na własny biznes w zderzeniu z rzeczywistością i czy rzeczywiście lepiej prowadzić własną restaurację, czy raczej pracować na etacie w lokalu należącym do kogoś innego.

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie są średnie zarobki kucharza na etacie,
  • czy kucharz prowadzący własną restaurację zarabia lepiej od etatowego.

Pytanie o to, czy to już czas, żeby otworzyć własny biznes gastronomiczny, na pewnym etapie kariery zadaje sobie chyba każdy kucharz. Większość zawodowców marzy o otworzeniu restauracji na własnych zasadach. Sprawdź, czy warto zamienić etat na własną gastronomię.

Plusy pracy na etacie kucharza

Stanowisko kucharza to dość opłacalna praca – kucharz na etacie zarabia przeciętnie około 4300 zł brutto, choć, oczywiście, wiele osób zarabia więcej lub mniej niż wynosi ta kwota. Wszystko zależy od Twojego doświadczenia i umiejętności, a także miasta, w którym pracujesz, i rangi samego lokalu. Niewątpliwą zaletą pracy na etacie jest mniejsza odpowiedzialność. Jeśli po zakończeniu zmiany chcesz mieć po prostu wolną głowę, praca na etacie jest stworzona dla Ciebie!

Sprawdź oferty pracy dla kucharzy.

Czy restauracja to dobry biznes?

Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ zależy to głównie od Twojego pomysłu na biznes i jego realizacji. Warto pamiętać, że własny biznes – restauracja – to ogromna satysfakcja, ale też duża odpowiedzialność. Zatrudnienie pracowników, wynajem lokalu, opłacenie rachunków, zadbanie o dostawy – to wszystko potrafi przytłoczyć, nawet jeśli Twoim największym marzeniem była właśnie własna restauracja. Koszty prowadzenia takiego biznesu są spore od początku, a sukces zwykle przychodzi po dłuższym czasie. Dlatego zakładając restaurację, musisz się liczyć z tym, że przez jakiś czas będzie Ci ona przynosiła niższe dochody niż praca etatowa. Gastronomia rządzi się swoimi prawami, dlatego warto dokładnie przemyśleć wszystkie za i przeciw.

Czy warto otworzyć restaurację w Polsce? To zależy, choć pewnie marzeniem każdego kucharz jest otwarcie własnej restauracji. Zarobki mogą być bardzo zróżnicowane, w zależności od wielu czynników. Dlatego to nie one powinny być pierwszą kwestią do rozważenia, jeśli wciąż zastanawiasz się, czy pozostać na etacie, czy zainwestować w coś własnego. Nie zapominaj, że praca restauratora to nie tylko umiejętności kucharskie, ale też mnóstwo dodatkowej pracy związanej z prowadzeniem własnego biznesu. Jeśli nie jesteś gotów poświęcić większej ilości czasu i energii, praca na etacie będzie dla Ciebie zdecydowanie lepszym wyborem.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%