Jeszcze niedawno jedzenie liofilizowane mogło kojarzyć się z niską jakością, brakiem smaku i zupełnym brakiem wartościowych substancji odżywczych. Jednak to już przeszłość i nie możemy absolutnie mówić o produktach liofilizowanych w tych kategoriach. Zamiast tego, dziś są to pełnowartościowe i smaczne posiłki.
Odeszło się już od schematu, w którym jedzenie „z proszku” obraca się wokół kilku najbardziej podstawowych potraw. Dziś ktoś, kto ma ochotę na żywność liofilizowaną, może wybierać w bogatej ofercie dań, wśród których znajdą się perełki takie jak gulasze, makarony, dania orientalne i jednogarnkowe. Nie są to też miałkie wersje tych potraw, a pełnowartościowe i naprawdę pyszne warianty.
Nie zawsze ma się czas i ochotę na gotowanie. To zupełnie normalna postawa, która nie powinna dziwić nikogo, kto ma na głowie wiele obowiązków. Zamiast jednak uciekać się do niezdrowych gotowców czy fast foodów, zawsze pod ręką można mieć pełnowartościowy liofilizat. Takie dania są świetnie rozpisane i posiadają rzetelnie wykonane tabele makroskładników. Dzięki temu to idealny wybór dla osób, które chcą utrzymać zdrowe żywienie, a jednocześnie zależy im na skorzystaniu z niemal natychmiastowego dania.
Podkreślaliśmy już niemal natychmiastowość rozwiązania, jakim są dania liofilizowane. To niezwykle istotna cecha tego produktu, bo pozwala ona przygotować gorące danie w zaledwie kilka minut. Nie trzeba do tego żadnych kulinarnych zdolności, a całość jest przepyszna i pożywna.
Dania gotowe i liofilizowane stały się niemal symbolami biwaków i wypadów pod namiot. Podobnie jest z wszelkiego rodzaju żywnością puszkowaną. Jednak jak można się domyślić, gorące i smaczne dania liofilizowane wygrywają na każdym polu z mielonkami i pasztetami. Gdyby takie argumenty nie wystarczyły, to dodać można, że sycąca porcja obiadu liofilizowanego jest dużo lżejsza niż taka mielonka.
Waga produktu będzie wahała się w zależności od konkretnego dania, ale duża porcja (500g jedzenia) nie powinna przed zalaniem ważyć więcej niż 150 g. Dzięki temu, rozwiązanie to sprawdzi się idealnie podczas pieszych, rowerowych czy nawet kajakowych wypraw, podczas których zależy nam na minimalnej wadze bagażu.
To również sprawdzona metoda na utrzymanie wysokich osiągów organizmu podczas wyczerpujących wypraw. Zapychanie się cukrowymi i czekoladowymi słodyczami, popijanie wszystkiego herbatą i zupkami błyskawicznymi nigdy nie będzie tak skuteczne jak jeden bardzo sycący i rozgrzewający posiłek. Chodzi między innymi o doznania smakowe, ale także o pożywność. Osoby, które przetestowały jakościowe liofilizaty, zgodnie wspominają o świetnym smaku i długo utrzymującym się uczuciu pełnego żołądka.
Jeśli ktoś musi przestrzegać specjalistycznych zaleceń dietetycznych, czyli na przykład wykluczyć z żywienia laktozę, gluten czy najzwyczajniej stosuje dietę wegańską lub wegetariańską, również znajdzie coś dla siebie. Katalog dań liofilizowanych stale rośnie i już teraz jest iście imponujący.