Zrazy wołowe przyrządzone w gospodarstwie Karoliny i Mariusza Mierzejewskich z Chmielna zostały docenione przez komisję konkursu "Weki z pomorskiej spiżarni". Potrawa zdobyła trzecie miejsce w kategorii Produkty pochodzenia zwierzęcego.
Do konkursu Weki z Pomorskiej Spiżarni zgłoszono 39 produktów w 3 kategoriach: produkt pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i mieszany. Zgłoszono 26 w kategorii produktów roślinnych, 5 – pochodzenia zwierzęcego i 8 – mieszanych. Konkurs zrealizowany został w ramach Planu Działania KSOW. Jego celem była promocja rolników zajmujących się przetwórstwem żywności i sprzedażą produktów wytworzonych z własnej uprawy, hodowli lub chowu oraz zwiększenie zainteresowania produktami lokalnymi wśród konsumentów.
- Plebiscyt cieszył się dużym zainteresowaniem wśród rolników prowadzących działalność w formie tzw. rolniczego handlu detalicznego – mówiła zastępca dyrektora Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP Aneta Gajger.
Wśród zgłoszonych produktów były: dżemy i konfitury z owoców, soki i syropy, sałatki warzywne, oleje tłoczone z nasion z rzepaku, lnu, pasztety, kiełbasy, jogurty, gulasze i bigosy. Oceny produktów dokonała, powołana przez marszałka województwa pomorskiego, komisja konkursowa pod przewodnictwem szefa kuchni Piotra Domańskiego. Komisja oceniała smak, zapach i wygląd przetworów, a także ogólną prezentację produktu.
- Dodatkowe punkty można było zdobyć np. za niepowtarzalną recepturę, specjalny sposób obróbki, jak również posiadane przez wytwórcę certyfikaty np. ekologiczne – tłumaczyła Aneta Gajger.
Warto podkreślić, że produkty musiały być wytwarzane w sposób niemasowy, tzn. musiały być zawekowanie i w minimum 50 proc. przygotowane ze składników z własnego gospodarstwa. Chodziło też o przygotowanie ich zgodnie z przepisami bezpieczeństwa żywności. Natomiast data przydatności do spożycia musiała być nie krótsza niż 10 dni od dostarczenia produktu komisji konkursowej.
Zdaniem komisji konkursowej najlepszymi produktami lokalnymi okazały się: żurawina ucierana na surowo (kategoria produkt pochodzenia roślinnego), wypasiony jogurt naturalny (kategoria produkt pochodzenia zwierzęcego) oraz gulasz myśliwski (kategoria produkt mieszany). Nagroda powędrowała też do Karoliny i Mariusza Mierzejwskich z Chmielna - ich zrazy wołowe zajęły trzecie miejsce w kategorii "Produkty pochodzenia zwierzęcego".
LAUREACI KONKURSU:
0 0
Zazdroszczę komisji uczty smaków! Czy w przyszłym roku będzie nabór do jury? Chętnie się zgłoszę ?
3 0
Gdzie można zakupić owe zraziki wołowe?
1 0
A kto mi obskoczy pęto?