Po raz drugi nasza redakcja przeprowadziła subiektywny test jagodzianek z różnych piekarni i cukierni w powiecie kartuskim. Smakowaliśmy aż 11 wypieków - w tym roku pozytywnie nas zaskoczyły. Która jagodzianka uzyskała najwyższą ocenę?
Jagodzianki to wypiek, który króluje latem w piekarniach i cukierniach. Stał się symbolem sezonu jagodowego i ma rzesze wiernych fanów. W piekarniach ustawiają się kolejki, a amatorzy domowego pieczenia prześcigają się w poszukiwaniu przepisu idealnego.
W Polsce istnieje też nieformalne Święto Jagodzianki - ustanowione 2 lipca, a jego inicjatorką jest dziennikarka kulinarna Barbara Starecka.
Również w piekarniach i cukierniach w powiecie kartuskim roi się od jagodzianek. Redakcja Expressu Kaszubskiego już po raz drugi postanowiła przetestować lokalne wypieki. Braliśmy pod uwagę ilość nadzienia, jego smak oraz składniki, smak ciasta, proporcje ciasta do nadzienia, ogólny wygląd i smak jagodzianki. Posmakowaliśmy 11 różnych jagodzianek.
Jaka według nas powinna być najlepsza jagodzianka? Oto cechy idealnej:
Ten wypiek pozytywnie nas zaskoczył. Jagodzianka była dość duża z kruszonką na wierzchu, a jej ciasto miękkie, świeże, cienkie i delikatne. W środku było dużo kwaśnego nadzienia z widocznymi jagodami. Smak wypieku trochę psuł lukier o cytrynowym posmaku. Jagodziankę oceniliśmy jako poprawną. Ocena: 4/5.
Bardzo duża jagodzianka, która wyglądała jak pączek z grubą skorupką bardzo słodkiego lukru. Ciasto było grube, nieco suche, a nadzienie dość płynne z widocznymi jagodami. Wypiek miał zbyt dużo lukru, choć niektórym jego smak odpowiadał. Ocena: 2,5/5
Mały wypiek z lukrem na wierzchu. Ciasto typowo drożdżowe, suche. W środku zamiast jagód - wieloowocowy dżem o kwaskowatym posmaku. Nie jest to w żadnym wypadku jagodzianka, a bardziej pączek z marmoladą. Ocena: 1/5
Niewielka jagodzianka, wypieczona, ze smaczną kruszonką oraz odpowiednią ilością lukru na wierzchu. Wypełniona prawdziwymi jagodami aż po brzegi - owoce wypadały ze środka. Ciasto cieniutkie, delikatne, miękkie, rozpływa się w ustach. Ocena: 5/5.
Duża jagodzianka ze sporą ilością kruszonki. Ciasto dość grube, ale miękkie i wilgotne. Nadzienie, które miało bardziej formę musu z jagodami, znalazło się po jednej stronie ciastka. Kruszonka smaczna, nieprzesłodzona. Dobry stosunek jakości do ceny. Ocena: 4/5
Tak jak w ubiegłym roku - jagodzianka przypomina bardziej małą bułkę z lukrem na wierzchu. Dużo grubego ciasta o wyczuwalnym smaku drożdży. Ciasto było świeże - jednym jego smak odpowiadał, innym nie bardzo. W środku prawdziwe jagody, ale nadzienia było niewiele. Ocena: 2/5.
Duża jagodzianka z kruszonką i lukrem na wierzchu. Grube, dość zbite i suche ciasto o niezbyt słodkim smaku. Nadzienie kwaskowate, przypominało bardziej dżem lub mus o kwaskowym, cytrynowym posmaku. Ocena: 2/5
Wypiek przeciętnej wielkości, z lukrem i kruszonką na wierzchu. W środku całe wypełnione jagodami, których było sporo. Ciasto dość cienkie o charakterystycznym posmaku, delikatne. Jednym wypiek przypadł do gustu, innym nieco mniej. Ocena: 3,5/5
Największa jagodzianka, z dużą ilością lukru, na wierzchu niewiele kruszonki. Ciasto było grube, ale smaczne. Wypiek wypełniony sporą ilością nadzienia, prawie po brzegi, z wyraźnymi owocami. Kruszonka smaczna, ale stwierdziliśmy, że lukru mogło być nieco mniej. Jego smak mocno się przebijał. Ocena: 4/5
Standardowej wielkości jagodzianka, z dużą ilością kruszonki i cukrem pudrem. W środku bardzo dużo kwaskowatego, jagodowego nadzienia, ciastko było całe nim wypełnione. Ciasto cieniutkie i delikatne, wyśmienite, rozpływało się w ustach. Kruszona nie za słodka, nie zdominowała smaku wypieku. Ocena: 5/5
Wypiek przeciętnej wielkości, na wierzchu sporo kruszonki oraz cukier puder. Ciasto bardzo świeże, delikatne, puszyste, a kruszonka przepyszna, o maślanym smaku. W środku bardzo dużo smacznych jagód. Wypiek nie był przesłodzony, czuć było wyraźnie smak kwaśnych owoców. Ocena: 5/5.
W tym roku, zupełnie inaczej niż podczas poprzedniego testu, wiele wypieków zaskoczyło nas pozytywnie. Szczególnie wybijały się trzy wypieki: z cukierni Piekarnik Gosi, z Przyjaciela Piekarza oraz od Wenty. Były wręcz bezkonkurencyjne.
Na plus zaskoczyła nas jagodzianka z kruszonką od Jancy, a nadal wysoki poziom trzyma też wypiek z piekarni Potrykus z Brodnicy Górnej. Niestety wypiek z Królewiczanki to nie była jagodzianka, tylko pieczony pączek z dżemem - temu ciastku do jagodzianki bardzo daleko.
Cały czas przypominamy, że to nasze subiektywne opinie. Każdy przecież ma inny smak, gust i "jagodziankowe" preferencje.
A wam która jagodzianka najbardziej smakuje?
Karolllina14:12, 10.07.2025
Nic nie pobije jagodzianki z Kuchnjo :)
Jagodzianka15:00, 10.07.2025
Zdecydowanie najlepsza od Piekarza...nie wszystkie próbowałam..i oczywiście subiektywnie ;)
Jagódka 15:25, 10.07.2025
Również polecam od piekarza, panie wypiekają je na miejscu wiec nie raz trafiam jeszcze ciepła. Pychotka
Zadna15:34, 10.07.2025
Niestety mało jagód ,a markiza to już w ogóle
Dlaczego tak mało ja15:35, 10.07.2025
Niestety ale żadna nie jest dobra
Od jancy15:41, 10.07.2025
Nie cierpię tego cytrynowego lukru. Psuje smak totalnie.
Łooo Panie!15:58, 10.07.2025
19 zł za jagodziankę
Zxc 16:09, 10.07.2025
Najlepsza jagodzianka jest na trasie Kartuzy - Dzierżążno.
1 0
Oj Sandra sandra