Podczas konferencji pn. "Kierunki rozwoju rolnictwa ekologicznego” w PODR w Lubaniu nagrodzono laureatów Konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w woj. pomorskim. Wśród wyróżnionych znalazły się dwa z pow. kartuskiego - z Żukowa oraz miejscowości Kosy.
Konferencja zgromadziła ekspertów, rolników, przetwórców oraz doradców. Wydarzenie miało na celu omówienie aktualnych wyzwań i możliwości, jakie stoją przed sektorem rolnictwa ekologicznego w Polsce oraz uhonorowanie najlepszych gospodarstw ekologicznych w województwie pomorskim.
Jak podkreśla PODR w Lubianiu, konsumenci coraz bardziej interesują się żywnością pochodzącą z upraw i hodowli prowadzonych zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Wymaga to nie tylko zwiększenia produkcji, ale przede wszystkim rozbudowy lokalnego i regionalnego zaplecza przetwórczego.
- To właśnie rozwój przetwórstwa stanowi dziś kluczowy element łańcucha wartości w rolnictwie ekologicznym - pozwala zwiększyć opłacalność produkcji, skrócić drogę „od pola do stołu” oraz zapewnić większą dostępność certyfikowanej żywności na rynku - podkreśla PODR w Lubaniu.
Podczas konferencji omawiano m.in. uwarunkowania prawne przetwórstwa płodów rolnych w gospodarstwie ekologicznym, dzielono się dobrymi praktykami stosowanymi w wybranych gospodarstwach w Polsce i za granicą.
Jednym z punktów programu była uroczysta ceremonia wręczania nagród laureatom Konkursu Na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w woj. pomorskim. Startowały w nich gospodarstwa, które mogą pochwalić się dobrymi praktykami w zakresie rolnictwa ekologicznego, czy wdrażaniem najlepszych rozwiązań w gospodarstwach rolnych.
Wśród laureatów znalazły się dwa gospodarstwa z pow. kartuskiego. Drugie miejsce zajęło to znajdujące się w miejscowości Kosy, należące do Waldemara Króla.
Produkuje m.in.: kwiat mniszka, malinę jesienną, mieszankę strączkowo-zbożową, pszenicę jarą, ogórek, pomidor, porzeczkę czarną, siano i truskawki. Z wyprodukowanych surowców przygotowywane są przetwory w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego, takie jak domowy ketchup, syrop z malin, dżem z malin, syrop z mniszka i inne.
Wyróżnienie trafiło natomiast do Magdaleny Pastuszak-Silskiej z Żukowa.
Laureaci konkursu:
Dodatkowo Dyrekcja PODR w Lubaniu złożyła gratulacje za zajęcie I miejsca w ogólnopolskim Konkursie "Najlepszy przetwórca ekologiczny 2025" Małgorzacie Siłakowskiej prowadzącej gospodarstwo ekologiczne „Jagodowe Marzenie” z Chrzanowa, z powiatu wejherowskiego.
0 0
Jakiś czas temu w mediach mówiono o kontroli takich "ekologicznych" wyszło jak to w PL, że większość tylko na papierze.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz