Befsztyk tatarski, zwany również "tatarem" to potrawa, która pierwotnie była przyrządzana z koniny przez koczownicze ludy tatarskie zamieszkujące stepy Azji. W Polsce, można między innymi spotkać go jako potrawę wykonaną z wołowiny lub z drobiu, taką jak np. przepyszny tatar z gęsi lub kaczki ? nowe produkty firmy Drobgen, które już dostępne są w szerokim asortymencie sklepu firmowego w Kartuzach na ul. Dworcowej 13.
Tatar sporządza się z mielonego mięsa bez udziału tłuszczu. Mięso przeznaczone na tatar powinno być chude. Tak więc macie Państwo niskokaloryczną i do tego pyszną potrawę, którą można się zdrowo odżywiać i jednocześnie delektować. Tatary firmy Drobgen są wykonane przede wszystkim z mięs udowych.
Potrawę spożywa się na surowo z dodatkiem cebuli i/lub ogórka kiszonego i grzybków marynowanych. Doprawia się najczęściej pieprzem i solą. Idealny jako przystawka do najbardziej wyszukanych dań kulinarnych.