Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach doskonalili umiejętności dekorowania potraw z elementami carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach.
Specjalny kurs dedykowany był uczniom technikum, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia poprowadził Grzegorza Gniech, aktualnego Mistrza Polski i Wicemistrz Świata w Carvingu.
Uczestnicy nauczyli się wykonywania aranżacji w stylu sielskim, perłowej bieli, rustykalnym i kryształowym oraz tworzenia dekoracji poprzez: kwiaty rzeźbione w owocach i warzywach, rzeźbienie tortów owocowych, artystyczne kompozycje florystyczno-carvingowe, ornamenty i kwiecistości ukazane w rzeźbach i grafikach na arbuzach, dyniach i melonach.
Uczniowie uzyskali zaświadczenie, które potwierdza dodatkowe kwalifikacje i umiejętności zawodowe. Całe przedsięwzięcie zostało finansowane z Funduszy Europejskich w ramach projektu "Programy motywacyjne dla uczniów pomorskich szkół zawodowych".
4 0
Brawo,bardzo ładnie oraz po piątce dla wszystkich.Dominika -pozdrawiam-tak trzymać.