Zamknij

Smakowite połączenie. KGW Miechucino nagrodzone za "griz z kaszëbską malëną"

20:50, 11.07.2023 Aktualizacja: 21:45, 11.07.2023
Skomentuj fot.UMWP/Aleksander Olszak fot.UMWP/Aleksander Olszak

Rozstrzygnięto kolejną edycję  Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki". Wybrano najlepsze przysmaki wyprodukowane w naszym regionie, a wśród nagrodzonych są panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie. 

Głównym celem Konkurs Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki" jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców.

W konkursie mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.

- Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu, pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny - mówi marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk. - Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane.

Do tegorocznego konkursu wpłynęło aż 60 zgłoszeń, natomiast do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:

  • produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody – pasztet maślany z bałtyckiej flądry z restauracji PG4 w Gdańsku,
  • produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami – ogórki królewskie z miodem z Ekologicznego Gospodarstwa Rolno-Szkółkarskiego w Starym Polu,
  • napoje, w tym alkoholowe i bezalkoholowe – Cydr Lodowy 2019 wyprodukowany w restauracji Tabun w Otominie,
  • produkty zbożowe i cukiernicze – piernik staropolski z Powiśla z Gospodarstwa Rolnego Elżbiety i Ryszarda Szczukowskich w Rakowcu,
  • inne produkty – griz z kaszëbską malëną od Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.

Zwycięzcy, oprócz statuetki otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany do finału. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł.

Podczas finału konkursu "Pomorskie smaki" siedem produktów z Pomorza otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a co za tym idzie będą reprezentować region podczas ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Konkurs ten zorganizowany zostanie podczas targów w Poznaniu, które zaplanowano w terminie 29 września – 1 października 2023 r.

Szansę na zdobycie nagrody „Perła 2023” mają: kaszubska zupa bańtkowa (Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni), pasztet maślany z bałtyckiej flądry (restauracja PG4 z Gdańska), masło jabłkowe Appelstrop (PHU Opitz z Żelichowa), praliny (Cappucino Cafe z Sopotu), piernik staropolski z Powiśla (Elżbieta Szczukowska z Rakowca), wino gronowe czerwone (winnica Anna De Croy z Głobina) oraz Goldwasser (restauracja Winne Grono z Gdańska).

(UMWP/oprac.W.D.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

0 1

czy można gdzieś ten produkt kupić?

10:34, 12.07.2023
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

EmiliaEmilia

0 0

Proszę śledzić naszego fb?

12:56, 12.07.2023

mieszkaniec amieszkaniec a

0 0

Też chętnie kupię z 30 słoiczków.....

15:03, 12.07.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

JachoJacho

0 0

litery e z kropkami to Kaszubskie ?

11:32, 02.08.2023
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%