Rozstrzygnięto kolejną edycję Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki". Wybrano najlepsze przysmaki wyprodukowane w naszym regionie, a wśród nagrodzonych są panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Miechucinie.
Głównym celem Konkurs Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego "Pomorskie Smaki" jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców.
W konkursie mogli wziąć udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, którzy na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności.
- Bardzo nam zależy, żeby produkty stanowiące wyróżniki naszego regionu, pokazywały jego bogactwo i różnorodność, wzbudzały ciekawość wśród smakoszy oraz niosły za sobą ogromny walor promocyjny - mówi marszałek województwa pomorskiego Mieczysław Struk. - Mam też nadzieję, że będą to przysmaki nie tylko przygotowywane na ten konkurs, ale będą w sposób stały produkowane.
Do tegorocznego konkursu wpłynęło aż 60 zgłoszeń, natomiast do etapu finałowego przeszło 30 produktów. Laureatami w poszczególnych kategoriach zostali:
Zwycięzcy, oprócz statuetki otrzymali nagrody finansowe w wysokości 1 tys. zł. Pozostali uczestnicy konkursu otrzymali 400 zł za każdy produkt zakwalifikowany do finału. Łącznie na wszystkie nagrody samorząd województwa pomorskiego przeznaczył 15 tys. zł.
Podczas finału konkursu "Pomorskie smaki" siedem produktów z Pomorza otrzymało nominacje Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a co za tym idzie będą reprezentować region podczas ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
Konkurs ten zorganizowany zostanie podczas targów w Poznaniu, które zaplanowano w terminie 29 września – 1 października 2023 r.
Szansę na zdobycie nagrody „Perła 2023” mają: kaszubska zupa bańtkowa (Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Szlakiem Północy z Gdyni), pasztet maślany z bałtyckiej flądry (restauracja PG4 z Gdańska), masło jabłkowe Appelstrop (PHU Opitz z Żelichowa), praliny (Cappucino Cafe z Sopotu), piernik staropolski z Powiśla (Elżbieta Szczukowska z Rakowca), wino gronowe czerwone (winnica Anna De Croy z Głobina) oraz Goldwasser (restauracja Winne Grono z Gdańska).
xxxxxxxxxxxxxxx10:34, 12.07.2023
czy można gdzieś ten produkt kupić?
mieszkaniec a15:03, 12.07.2023
Też chętnie kupię z 30 słoiczków.....
Jacho11:32, 02.08.2023
litery e z kropkami to Kaszubskie ?
0 0
Proszę śledzić naszego fb?