Warzywa i owoce z certyfikowanych gospodarstw na Kaszubach, przetwory, ekologiczne kosmetyki, ciasta i lokalne potrawy - w takie produkty można było zaopatrzyć się na XIV Kartuskim Targu Produktów Ekologicznych.
Już po raz czternasty Kartuzy gościły producentów i rolników ekologicznych z Kaszub i nie tylko. Sprzedawane na targu produkty spożywcze były najwyższej jakości, nie zawierały środków konserwujących, pozostałości pestycydów, GMO - wszystkie są produkowane metodami nie naruszającymi równowagi środowiska przyrodniczego.
Można było kupić ziemniaki, marchew, jarmuż, dynie, jabłka... Były dżemy i soki z aronii, świeże jaja, miody i sery. Nie zabrakło swojskich wędlin, kiełbas i mięsnych przetworów. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich sprzedawały domowe przetwory, ciasta, pierogi, zupy i chleb ze smalcem. Wszystko to cieszyło się dużym powodzeniem.
Były także stoiska Nadleśnictwa Kartuzy, Kaszubskiego Parku Krajobrazowego czy PODR. O prawidłowej segregacji śmieci mówili urzędnicy z Kartuz, a najmłodsi mogli wziąć udział w grach i zabawach - oczywiście związanych z ekologią. Na stoiskach można było również zaopatrzyć się w ekologiczne kosmetyki. Wystąpił też zespół folklorystyczny Lomničan Veľká Lomnica ze Słowacji.
Organizatorem targu było Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych BioPomorze.
info19:09, 28.09.2019
2 0
były badane że taka pewność ? "ładna" żywność = opryski
jedni chwalą, drudzy mówią nie brać od działkowców bo walą wszystko jak leci. Prawda oczywiście leży po środku a niezaprzeczalnym faktem jest niska jakość produktów sklepach, nawet jajka się inaczej gotuje, zdejmuje łupinkę itd. 19:09, 28.09.2019