Trwa sezon na grzyby. W kaszubskich lasach jest ich co niemiara, przy szosach stoją też przydrożne stragany, gdzie można zakupić owoce lasu. Jednak kupując grzyby lub zbierając je samemu, należy uważać na te najbardziej trujące i umieć je odróżnić od jadalnych.
Najbardziej trującym dla ludzi grzybem w Polsce jest muchomor sromotnikowy. Zajmuje on niechlubne pierwsze miejsce pod względem liczby śmiertelnych zatruć grzybami w naszym kraju. W latach 1977-2004 odnotowano aż 482 przypadki śmierci po jego spożyciu. Bardzo często muchomor ten przez niewprawnych grzybiarzy mylony jest z czubajką kanią. Podpowiadamy, jak odróżnić od siebie te dwa grzyby.
h3. Nierozwinięte grzyby łatwo pomylić!
Pamiętajmy o tym, aby nigdy nie zbierać małych, nierozwiniętych kań. Nawet wprawnym grzybiarzom trudno odróżnić je od nierozwiniętych muchomorów sromotnikowych.
p=.
Nierozwinięta czubajka kania.
p=.
Młode muchomory sromotnikowe.
Nie należy również wierzyć starym przesądom, że ciemnienie cebuli czy czernienie srebrnej łyżki włożonej do potrawy z grzybów dowodzi, że są one gatunkami trującymi. Lepiej zrezygnować też z metody "na smak". Okazuje się, że muchomor sromotnikowy nie ma wcale gorzkiego smaku, a wręcz słodki i przyjemny.
Dorosłe owocniki muchomora już łatwiej odróżnić. Grzyb ten ma kapelusz osiągający do 12 cm średnicy, powierzchnię zaś suchą i matową, a po deszczu - wilgotną i lekko błyszczącą.
p=.
Muchomor sromotnikowy.
Na brzegu kapelusza nie występują prążki. Jego barwa jest bardzo zmienna: od zielonkawej, oliwkowej, brunatnawej do niemal białej.
Na spodniej stronie kapelusza znajduje się hymenofor blaszkowy (część owocnika). Blaszki są białe, wyraźnie wybrzuszone i nie zrastają się z trzonem. Muchomor sromotnikowy nie posiada pierścienia na trzonie, a zamiast niego - przyrośnięty, zwieszający się kołnierz.
p=.
Kapelusz muchomora sromotnikowego.
Natomiast pierścień pod kapeluszem czubajki kani jest wełniasty, ruchomy i można go przesuwać po trzonie.
p=.
Pierścień u kani jest ruchomy.
Podstawa trzonu kani jest bulwiasta i zgrubiała, ale nie ma pochewki, a podstawa trzonu muchomora ma pochewkę. Powierzchnia kapelusza u czubajek jest pokryta przyrośniętymi, odstającymi wełnistymi łuseczkami. Brzeg kapelusza jest postrzępiony, zazwyczaj biały
p=.
Czubajka kania.
p=.
Kapelusz kani.
h3. Toksyny niszczą wątrobę, nerki i inne narządy
Zatrucie muchomorem sromotnikowym jest szczególnie groźne, ponieważ jego owocnik zawiera wyjątkowo toksyczne substancje. Zawiera dwa rodzaje toksyn: fallotoksyny oraz amatoksyny. Główną toksyną odpowiedzialną za zatrucie po spożyciu muchomora sromotnikowego jest alfa-amanityna. Toksyny te powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby i innych narządów ciała.
Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się późno, bo dopiero po 8-12 godzinach od spożycia grzybów, gdy większość trucizny została już wchłonięta do krwi. Są to dolegliwości objawiające się zawrotami i bólami głowy, nudnościami, wymiotami, bólem brzucha, biegunkami, przyspieszeniem tętna, trudnościami w oddychaniu. Czasami następuje na jakiś czas poprawa samopoczucia, jednak jest ona złudna, toksyny nie przestają działać i niszczą wątrobę, nerki i inne narządy ciała. W wyniku uszkodzenia jelit występują krwawe biegunki, w wyniku uszkodzenia szpiku kostnego niedokrwistość, w wyniku uszkodzenia serca jego stłuszczenie i niedomoga krążenia (sinica).
W wypadku muchomora sromotnikowego dla dorosłej osoby dawkę śmiertelną stanowi zwykle ok. 50 gram owocnika (czyli pół kapelusza dorodnego okazu), a dla dziecka - nawet połowa tej ilości. Leczenie jest długotrwałe, skomplikowane i kosztowne, a pacjent może doznać trwałego uszczerbku na zdrowiu. Bywa - zwłaszcza w wypadku zatruć u dzieci, że konieczna staje się transplantacja wątroby.
h3. Co zrobić w przypadku wystąpienia objaw zatrucia?
Po pierwsze, należy opróżnić żołądek chorego, podając mu do picia duże ilości lekko osolonej wody. Po drugie, w miarę możliwości trzeba zabezpieczyć resztki potrawy lub ewentualnie wymiociny, które mogą posłużyć do analizy chemicznej. Po trzecie - jak najszybciej skontaktować się z lekarzem i przewieźć chorego do szpitala. Jeśli tę samą potrawę jadło więcej osób, wszystkie powinny zostać przebadane i poddane obserwacji, nawet jeśli nie odczuwają niepokojących objawów.
h3. Jak zbierać bezpiecznie?
Aby zapobiec tragedii grzyby należy zbierać w towarzystwie doświadczonej osoby, umiejącej odróżnić poszczególne gatunki lub pokazać jej zawartość naszego koszyka. Przypominamy jeszcze raz, aby nie zbierać zbyt młodych grzybów, a jeśli mamy wątpliwości czy są jadalne, należy je zostawić. Osoby nieznające się w ogóle na grzybach, powinny zaopatrzyć się w dobry atlas grzybów i nie zbierać tych, które pod spodem owocnika mają blaszki.
(oprac. na podst. materiałów przygotowanych przez Nadleśnictwo Kartuzy)
0 0
to chyba tylko desperaci zbierają jak nic normalnego nie mogą znaleźć. ludzie to jest bez sensu. nie warto ryzykować życiem
3 1
Grzybów ani trochę nie ma.
2 2
Tak, potrafię odróżnić i nigdy w życiu się nie pomylę :) Dla mnie to pikuś
1 2
kaj te grzybki??!!! sucho jest i nie ma!!! a te przy drogach to chińskie!!! nie kupujta!!!
1 1
W okolicach Stężycy grzybów od groma. Same prawdziwki, 3 skrzynki to minimum zbiorów.
2 4
Ale to przecież widać różnice... Sam fakt że kania ma te zadziorki a muchomor nie...
6 0
Dzisiaj znalazłem 30 kani niektóre po zagotowaniu zrobily sie szare więc wyrzuciłem wszystkie a zbieram grzyby 30 lat i niema cwaniaka truja ka
4 1
Na zdjęciu nr 3 to raczej muchomor jadowity, a nie zielonawy (sromotnikowy).
Swoją drogą trzeba mieć coś nie tak z jakąś klepką w mózgu, żeby pomylić oba grzyby.
2 1
Ja znalazłam w tym roku rano przez pół godz.osiem kani
2 0
Dodatkowa jeszcze że trzydzieści maślaków,6prawdziwków
0 0
Ja to uzbieralem 5 kani i 2 maslaki
0 0
Grzyby rosną na tony w okolicy Zawadzkie
0 0
ja umiem