Aby móc delektować się mocnym espresso lub kremowym cappuccino w zaciszu własnego domu, niezbędny będzie ekspres do kawy. Mimo że dostępne na rynku ekspresy pełnią taką samą funkcję, różnią się od siebie pod wieloma względami. Dlatego podpowiadamy, jaki ekspres do kawy kupić, aby móc delektować się smakiem ulubionej kawy każdego dnia.
Na rynku znajdziemy rozmaite ekspresy do kawy. Różnią się one sposobem parzenia, rodzajem przygotowywanych kaw, a także dodatkowymi funkcjami, które mogą sprawić, że wybór odpowiedniego modelu stanie się trudnym zadaniem. Dlatego, aby udzielić odpowiedzi na pytanie: jaki ekspres do kawy wybrać, najpierw warto zrozumieć różnice między poszczególnymi typami ekspresów.
Ekspresy przelewowe są jednymi z najprostszych ekspresów do kawy. Działają na zasadzie filtracji, a ich obsługa jest łatwa i intuicyjna. Wystarczy napełnić zbiornik wodą, do pojemnika na kawę włożyć filtr, a następnie wsypać na niego porcję zmielonej kawy. Po naciśnięciu przycisku kawa zacznie stopniowo ściekać do dzbanka. Należy mieć na uwadze, że ekspresy przelewowe nie mają młynków. Jeśli zatem chcemy cieszyć się smakiem świeżej kawy, musimy dokupić osobny młynek do mielenia ziaren.
AEkspres przelewowy Zelmer ZCM1200
(źródło: https://inlago.pl/produkt/ekspres-przelewowy-zelmer-zcm1200,65815)
Ekspresy kolbowe to tradycyjne ekspresy ciśnieniowe. Ich obsługa wymaga pewnej wiedzy i umiejętności, dlatego nie sprawdzą się dla wszystkich amatorów kawy. Proces parzenia kawy w ekspresie kolbowym wymaga cierpliwości, ale za to zapewnia precyzję i większą kontrolę. Tego typu modele nazywane są ekspresami ciśnieniowymi, ponieważ do ekstrakcji kawy wykorzystują wysokie ciśnienie.
Zmieloną kawę wsypuje się do tzw. kolby, ubija temperem, a następnie montuje się kolbę w ekspresie. Do zbiornika wlewa się świeżą wodę, którą bojler podgrzewa do odpowiedniej temperatury. Wiele modeli ma taż wbudowane dysze do spieniania mleka, co pozwala na przygotowywanie kaw mlecznych.
Ekspres kolbowy Zelmer ZCM7295
(źródło: https://inlago.pl/produkt/ekspres-kolbowy-zelmer-zcm7295,65839)
Ekspresy automatyczne są obecnie najpopularniejsze na rynku. Występują zarówno w wersji wolnostojącej, jak i do zabudowy. Podobnie jak ekspresy kolbowe do parzenia kawy wykorzystują wysokie ciśnienie. Dlatego też nazywane są ekspresami ciśnieniowymi. Takie ekspresy są wyjątkowo łatwe i wygodne w obsłudze, ponieważ proces parzenia kawy odbywa się automatycznie. Dzięki temu, że urządzenia mają wbudowany młynek ceramiczny lub stalowy, wystarczy wsypać do pojemnika ziarna kawy, zbiornik uzupełnić świeżą wodą i nacisnąć odpowiedni przycisk. Całą resztę wykona za nas ekspres. Jeśli zatem zastanawiacie się, jaki ekspres do kawy jest najłatwiejszy i najmniej wymagający w obsłudze, to zdecydowanie jest to ekspres automatyczny.
Ekspres ciśnieniowy Nivona Nicr 769
(źródło: https://inlago.pl/produkt/nivona-caferomatica-769,47274)
Ekspresy na kapsułki również należą do ekspresów ciśnieniowych. Są łatwe w obsłudze i idealne dla osób poszukujących szybkiego i wygodnego sposobu przygotowania kawy. Wymagają użycia dedykowanych kapsułek, które są łatwe do zastosowania. Ekspresy na kapsułki nie mają młynka ani spieniacza do mleka, ale umożliwiają przygotowanie różnych rodzajów kaw, jak cappuccino czy latte, dzięki specjalnym kapsułkom.
Jeżeli nie wiemy, jaki ekspres do kawy kupić, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jego parametry techniczne. Dzięki temu uda nam się wybrać nie tylko urządzenie dopasowane do naszych potrzeb, ale przede wszystkim charakteryzujące się wysoką jakością i wydajnością.
Ekspres ciśnieniowy Siemens EQ.9 TI9553X1RW
(źróło: https://inlago.pl/produkt/ekspres-cisnieniowy-siemens-eq9-ti9553x1rw,62051)
Wybór ekspresu do kawy będzie uzależniony przede wszystkim od naszych indywidualnych potrzeb oraz od tego, jaki rodzaj kawy zamierzamy parzyć.
Gdy zdecydujemy już, jaki ekspres do kawy do domu wybrać, przyjdzie czas na wybór samej kawy. Wyróżniamy trzy podstawowe gatunki kawy, które różnią się miejscami upraw, wyglądem ziaren i smakiem:
Najlepszy smak i aromat napoju uzyskamy tylko ze świeżo zmielonych ziaren, czyli kawy ziarnistej. Taka kawa ma więcej cennych wartości odżywczych oraz bardziej pobudzające działanie niż kawa zmielona. Dobra kawa musi być po prostu świeża. Czas daty od palenia kawy nie powinien przekraczać 3-4 miesięcy.
Kawa ziarnista Nivona Espresso Milano 1kg
(źródło: https://inlago.pl/produkt/kawa-nivona-espresso-milano,55840)
Należy też mieć na uwadze, że do ekspresów ciśnieniowych nie nadają się kawy jasno palone. Ze względu na to, że niższa temperatura nie pozwala na wydobycie z nich aromatów i olejków, mogą dawać mocno kwaśny i płaski smak. Nie należy też używać kaw sztucznie aromatyzowanych, gdyż ich tłuste i oleiste ziarna mogą z czasem uszkodzić młynek w ekspresie. Jeśli zależy nam na wyborze dobrej jakości kawy, warto sprawdzić ranking kaw ziarnistych.