Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje wielu składników odżywczych i minerałów. Należą do nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ich doskonałym źródłem są oleje rybie, pozyskiwane z wątroby rekinów głębinowych i mniejszych ryb żyjących w morzach. Przeczytaj, jak tran wpływa na nasze zdrowie i w jakich formach go przyjmować.
Oleje rybie, czyli tran, to tłuszcze, które zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarczają też inne substancje, które wspierają procesy odpornościowe, oczyszczają organizm człowieka z metali ciężkich i poprawiają stan zdrowia. Działanie tranu w dużym stopniu zależy od jego pochodzenia.
Jest to olej pozyskiwany z wątroby ryb morskich, najczęściej łososia, makreli, sardynek, dorsza czy tuńczyka. Znajdziemy w nim składniki odżywcze wspierające układ sercowo-naczyniowy, układ nerwowy i odporność.
Tran to produkt bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Najpopularniejszy jest olej z wątroby rekina, ale mniejsze ryby morskie także są bardzo zdrowe. Stosowanie tranu w organizmie:
poprawia stan serca i naczyń krwionośnych, obniżając poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i zapobiegając zakrzepom;
wspomaga pracę mózgu, poprawiając pamięć, koncentrację i nastrój. Może też chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak Alzheimer czy Parkinson;
wzmacnia układ odpornościowy, łagodząc stany zapalne i alergie. Pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe, wspierając komórki odpornościowe;
zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, prostaty czy jelita grubego;
poprawia stan skóry, włosów i paznokci, nadając im blasku i elastyczności. Zapobiega łuszczycy, egzemie i trądzikowi;
reguluje gospodarkę hormonalną, łagodząc objawy menopauzy i PMS;
Minerały zawarte w tranie wspierają organizm na zewnątrz i wewnątrz. Poprawiają pracę mózgu, zdrowie fizyczne i psychiczne, a także wygląd. Działają w komórkach macierzystych, dzięki czemu spowalniają rozwój komórek nowotworowych i chorób układu nerwowego.
Każdy olej rybny jest inny. Na rynku najczęściej spotkać można płyn lub kapsułki. Takie produkty mogą być wzbogacone w kwasy tłuszczowe czy witaminy. Szukając tranu dla siebie, zwracajmy uwagę na:
Źródło pochodzenia - najlepsze są certyfikowane połowy ryb, które żyją w czystych wodach i nie są skażone metalem ciężkim czy pestycydami.
Sposób produkcji - metoda ekstrakcji na zimno lub molekularnej destylacji zachowuje pełną wartość odżywczą i nie zanieczyszcza tłuszczów.
Skład - najlepiej wybierać oleje o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które mają największe korzyści zdrowotne. Zalecana dzienna dawka to około 1 g EPA+DHA na 10 kg masy ciała. W oleju może znajdować się też witamina A i D. Wybierajmy produkty bez konserwantów.
Opakowanie - ciemne butelki lub kapsułki zabezpieczają przed światłem i utlenianiem. Olej rybi należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i wilgoci.
Tran o odpowiednich zawartościach poszczególnych substancji dostarczy organizmowi wszystkie niezbędne minerały. Ze względu na specyficzny zapach i smak olejów rybnych wiele osób wybiera kapsułki. Jednak tran można pić łyżeczką lub dodawać do koktajli, czy sałatek. W ofercie https://olini.pl/kategoria/trany znajdziesz tran tylko wysokiej jakości i ze sprawdzonych źródeł.
Olej z wątroby dorsza, sardynki czy rekina nie każdy może pić. Do przeciwwskazań należą:
alergia na ryby lub skorupiaki - wówczas należy spożywać kwasy omega-3 w innej formie;
leki przeciwzakrzepowe takie jak aspiryna czy warfaryna - tran może nasilać ich działanie i zwiększać ryzyko krwawienia;
choroby wątroby takie jak marskość czy zapalenie wątroby. Olej rybny może obciążać ten organ.
Choć nienasycone kwasy tłuszczowe w olejach rybich mają korzystny wpływ na zdrowie, to należy stosować je rozważnie.