Zamknij

Jaką wybrać kawę do ekspresu automatycznego

art. sponsorowany + 13:30, 03.04.2024 Aktualizacja: 13:30, 03.04.2024

Smak kawy z ekspresu zależy od kilku czynników, takich jak: rodzaj kawy, metoda obróbki ziarna kawy, sposób przechowywania i sposób mielenia ziaren i sposób parzenia. Oprócz indywidualnych preferencji kawa ziarnista przeznaczona do ekspresu automatycznego musi posiadać także odpowiednie właściwości, aby wydobyć cały smak i aromat podczas przygotowywania napoju. Zatem jaką kawę ziarnistą wybrać do swojego automatycznego ekspresu?

Jakie są rodzaje kawy

Uprawy kawy mogą mieć setki rodzajów, jednak najpopularniejsze to trzy gatunki kawy: arabica, robusta i liberica. Kawy ziarniste Arabika cechują się małą zawartością kofeiny. Ten gatunek kawy jest intensywny, posiadający czekoladowo-orzechowy aromat. Przypadnie do gustu osobom lubiącym delikatny smak bez goryczy. GBS kawa to dobry wybór, jeśli szukasz 100% arabiki i jest dostępna również jako kawa mielona. Natomiast Robusta jest wyrazista, ostra i gorzka w smaku. Ma dużą zawartość kofeiny i będzie smakować osobom, które lubią wyrazisty smak kawy oraz tym, którzy od kawy oczekują mocnego pobudzenia. Ostatnią z popularnych kaw jest Liberica, która ma średnią zawartość kofeiny i lekki smak, dlatego doskonale sprawdza się do kaw mlecznych np. w cappucino, czy latte macchiato.

Kawy ziarniste i stopnie jej wypalenia

Proces wypalania ziaren kawy ma duży wpływ na smak kawy po zaparzeniu. Jasno palone kawy wydobywają aromat z ziaren w mniejszym stopniu, zachowując przy tym największą zawartość kofeiny.

Średnie palenie to najpopularniejszy sposób palenia ziaren kawy. Po tym procesie kawa ma zrównoważony smak i zachowuje optymalną zawartość kofeiny. 

W palarni kawy uzyskując średnio ciemne palenie, podczas wypalania znika niemal cała naturalna kwaskowatość ziaren kawy. Uzyskana kawa ma aromat czekoladowy. W paleniu średnio ciemnym, cukry ulegają karmelizowaniu, co wpływa na wyczuwalne słodkie nuty np. aromaty karmelu.

Palenie bardzo ciemne sprawia, że kawa ma wyczuwalną gorycz, a jej kwaskowatość znika. Palenie to najbardziej zmniejsza zawartość kofeiny w kawie.

Jeśli lubisz tradycyjne włoskie kawy, to z pewnością powinna zasmakować Ci np. kawa Lavazza.

Idealna kawa ziarnista do ekspresu automatycznego

Kawa do ekspresu powinna być świeża i to nie ulega wątpliwości, jednak za bardzo świeża, też nie będzie odpowiednim wyborem. Jednak kupując gotowe opakowanie kaw w sklepach, można je stosować od razu po otwarciu opakowania. W przypadku ekspresów automatycznych najlepiej wybierać kawy średnio palone. Dlaczego? Włoska kawa lekko palona ma naturalną kwasowość, która jest dodatkowo wzmocniona podczas parzenia w ekspresie ciśnieniowym, na co wpływa tzw. niski stopień ekstrakcji, tj. grubiej zmieloną kawę i krótki kontakt z wodą. 

Dodatkowo krótki czas palenia ziaren powoduje większą twardość, co może stanowić zagrożenie dla ceramicznych młynków powszechnie stosowanych w automatycznych ekspresach do kawy. Kawa ciemno palona również nie będzie lepszym wyborem, ponieważ z uwagi na długie wypalanie, w młynku może pojawić się oleisty osad.

Kupując kawę warto zwrócić także uwagę na jej skład. Osoby, które nie mogą przyjmować mocnej kofeiny, powinny wybrać Arabikę. Robusta lub mieszanka z jej dodatkiem pobudza i ma wyrazisty smak i aromat np. kawa Dallmayr

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Nic nie stoi na przeszkodzie przed eksperymentowaniem z różnymi rodzajami kawy i różnym stopniem wypalenia. Znajdź swój ulubiony smak kawy i ciesz się nim każdego dnia!

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%