Zamknij

Czy mąka kokosowa sprawdzi się do pieczenia ciast? Dlaczego warto jej używać?

13:05, 26.11.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 13:05, 26.11.2024

Mąka kokosowa to produkt coraz częściej wykorzystywany w kuchni. Stanowi zdrowy zamiennik tradycyjnej mąki zbożowej. Jest to produkt bezglutenowy, więc z powodzeniem mogą ją stosować osoby z nietolerancją glutenu lub zmagające się z celiakią. Zawiera również spore ilości cennego dla organizmu błonnika pokarmowego i pełnowartościowego białka. Mąka kokosowa doskonale sprawdzi się do przygotowania ciast i wszelkich słodkich wypieków. Znajdzie również zastosowanie między innymi w kuchni azjatyckiej. Dlaczego warto używać mąki kokosowej do pieczenia? Podpowiadamy!

Czym jest i jak smakuje mąka kokosowa?

Dostępna w sklepie ze zdrową żywnością Promienie Słońca mąka kokosowa jest jednym z najciekawszych rodzajów mąk. Wytwarza się ją z (wcześniej wysuszonego i zmielonego) miąższu orzecha kokosowego. Na początku są one rozłupywane i pozbawiane płynu. W kolejnym kroku wydobywa się miąższ, który jest płukany, tarty oraz odcedzany, aby uzyskać z niego mleko kokosowe. Powstała pulpa poddawana jest procesowi suszenia, a później mielona na drobny, miękki puch. Gotowy produkt do złudzenia przypomina tradycyjną mąkę pszenną, ale w smaku wyczuwalny jest delikatny posmak kokosa. Mąka kokosowa pochodzi z Filipin - jej pierwsza produkcja powstała jako efekt uboczny zbierania mleka kokosowego z orzecha.

Jakie wartości odżywcze zawiera mąka kokosowa?

Mąka kokosowa zawiera wiele cennych dla organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w niej ważne minerały (w tym wapń, żelazo, potas i sód), proteiny w postaci pełnowartościowego białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy i cukry. Kokos posiada również śladowe ilości witaminy B6 i selenu. Spora zawartość błonnika, białka i tłuszczu sprawiają, że mąka kokosowa jest bardzo sycąca i oddala uczucie głodu. Dodatkowo nie zawiera glutenu, dzięki czemu może być spożywana przez osoby z celiakią.

Czy warto jeść mąkę kokosową?

Z pewnością mąka kokosowa to produkt, który warto włączyć do swojej diety. Spożywanie jej może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Mąka kokosowa:

  • pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi;
  • ma niski indeks glikemiczny;
  • usprawnia proces trawienia, poprawia perystaltykę jelit, wspomaga układ pokarmowy, minimalizuje ryzyko występowania zaparć;
  • ma pozytywny wpływ na stan zdrowia serca i układu sercowo-naczyniowego;
  • obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi;
  • pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów dzięki błonnikowi, który powstrzymuje apetyt i zapewnia uczucie sytości;
  • jest pozbawiona glutenu, więc polecana dla osób z celiakią lub alergią na pszenicę;
  • wspomaga układ odpornościowy ze względu na obecność kwasu laurynowego.

Gdzie wykorzystać mąkę kokosową?

Ten rodzaj mąki z powodzeniem sprawdzi się w wielu przepisach, zarówno na słodko, jak i na słono. Warto jednak pamiętać o tym, że mąka kokosowa:

  • wchłania o wiele więcej płynów, niż inne mąki, dlatego nie może być wykorzystywana jako zamiennik w proporcjach jeden do jednego;
  • ma charakterystyczny, delikatny (lecz wyczuwalny) posmak kokosa, dlatego dobrze jest używać jej przy okazji potraw, w których nie będzie on przeszkadzał; idealnie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju słodkich wypieków.

Co upiec z mąki kokosowej?

Mąka kokosowa idealnie nadaje się do pieczenia ciast i wszelkich słodkich wypieków. Można zrobić z niej między innymi sycące gofry, ciasteczka, naleśniki, muffinki, babkę czy słodki chleb. Ten produkt doskonale komponuje się z innymi dodatkami, takimi jak owoce oraz orzechy czy bakalie, które można znaleźć w sklepie ze zdrową żywnością Promienie Słońca. Kupując mąkę kokosową, warto zwracać uwagę na jej skład - produkt nie powinien posiadać konserwantów i barwników, być wysokiej jakości oraz szczelnie zapakowany (najlepiej sprawdzają się do tego opakowania strunowe). Mąka kokosowa charakteryzuje się długim terminem przydatności do spożycia, który (przy odpowiednim przechowywaniu) wynosi nawet rok od otwarcia.

Jakie są wady wypieków z mąką kokosową?

Mąkę kokosową powinniśmy wprowadzać do diety stopniowo. Jak każdy produkt spożywczy, może ona również wywoływać efekty uboczne i niepożądane reakcje. Duża ilość przyswajalnego błonnika sprawia, że mogą pojawiać się problemy trawienne, takie jak wzdęcia czy bóle brzucha (szczególnie u osób, które dotychczas nie jadły wielu produktów bogatych w błonnik). Kokos może wywoływać też reakcje alergiczne.

Czym można zastąpić mąkę kokosową?

Mąka kokosowa to nie jedyna alternatywa dla tradycyjnej mąki. Równie dobrze mogą sprawdzić się jej inne, mniej popularne rodzaje, na przykład:

(art. sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%