Zamknij
REKLAMA

Rola wapnia w żywieniu – najlepsze źródła pokarmowe

08:17, 26.05.2022 | mat.partnera

Wapń należy do składników mineralnych o kluczowym znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędny dla mocnych zębów i kości, dlatego powinien znaleźć się w diecie dzieci i młodzieży.

Wapń – znaczenie dla organizmu

Wapń to składnik mineralny, na który należy zwrócić szczególną uwagę w codziennym jadłospisie. Odgrywa on ważną rolę dla prawidłowej gospodarki mineralnej organizmu, a przede wszystkim tworzy układ kostny. To właśnie w kośćcu znajduje się podstawowy magazyn wapnia. Wapń jest też niezbędny dla układu nerwowego, właściwej pracy mięśni oraz aktywuje enzymy dające początek wielu reakcjom biochemicznym. Jakie jeszcze funkcje pełni wapń?

Funkcje wapnia:

  •       materiał budulcowy dla zębów i kości;
  •       uczestniczy w przewodnictwie nerwowym;
  •       odpowiada za kurczliwość mięśni;
  •       ważny dla optymalnej pracy serca i układu krwionośnego;
  •       ma znaczenie dla regulacji gospodarki hormonalnej;
  •       bierze udział w procesach krzepnięcia krwi;
  •       reguluje ciśnienie krwi;
  •       obniża przepuszczalność błon komórkowych.

Optymalna ilość wapnia w diecie obniża ryzyko wystąpienia krzywicy, osteoporozy, osteopenii oraz chorób mięśni i stawów. Dodatkowo zapobiega rozwojowi takich chorób jak cukrzyca typu 2, otyłość oraz działa prewencyjnie w chorobach nowotworowych m.in. rak prostaty, jelita grubego i sutka. 

Wapń w diecie – najlepsze źródła pokarmowe

Właściwie zbilansowana dieta zapewnia dostarczenie do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Dla osób, które chcą zadbać o prawidłowy rozkład makroskładników i związków mineralnych dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z oferty cateringu dietetycznego w Gdańsku, Warszawie i innych miastach, w których można zamówić dietę pudełkową.

Najlepszym źródłem wapnia w diecie jest mleko i produkty mleczne, ze względu na wysoką przyswajalność. Alternatywy dla produktów mlecznych muszą szukać osoby, które cierpią na nadwrażliwości pokarmowe związane ze spożyciem produktów mlecznych np. alergię na białko mleka krowiego lub nietolerancję laktozy. Dotyczy to głównie dzieci, które należą do grupy populacyjnej, w której spożycie wapnia jest niezwykle ważne dla prawidłowej budowy kości. Istotnym źródłem wapnia będą także ryby i owoce morza. 

Do produktów bogatych w wapń należą:

  •       mleko i przetwory mleczne m.in. sery twarogowe, maślanka, kefir, jogurt;
  •       sery żółte i pleśniowe;
  •       ryby;
  •       owoce morza;
  •       pestki dyni i słonecznika;
  •       jarmuż;
  •       sezam;
  •       mak;
  •       nasiona roślin strączkowych m.in. soja, fasola;
  •       tofu;
  •       orzechy;
  •       fasola;
  •       szczypior;
  •       liście pietruszki;
  •       szpinak;
  •       kapusta włoska;
  •       suszone owoce m.in. figi, morele;
  •       woda wysokozmineralizowana.

Do czynników poprawiających wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego należą zawarte w mleku substancje, do których należą niektóre aminokwasy, laktoza, witamina D, witamina C oraz fosfopeptydy mleczne. Warto też zadbać o właściwe zakwaszenie żołądka. Zwiększona absorpcja wapnia ma także miejsce u osób z niedoborami tego pierwiastka. 

Wchłanianie wapnia będą ograniczać substancje antyodżywcze takie jak zawarty w produktach pochodzenia roślinnego kwas fitynowy i szczawiowy, czy też nierozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego. 

Niedobór wapnia – konsekwencje zdrowotne

Niedostateczna podaż wapnia w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń zdrowotnych wywołanych odwapnieniem organizmu. 

Skutki niedoboru wapnia:

  •       krzywica u dzieci;
  •       niedostateczna wysokość ciała;
  •       osteoporoza wieku podeszłego;
  •       ból kości;
  •       zniekształcenie kośćca;
  •       łamliwość kości;
  •       uszkodzenia zębów;
  •       tężyczka;
  •       zaburzenia ze strony układu nerwowego;
  •       nieprawidłowa praca mięśni.

Szczególne znaczenie ma odpowiednia ilość wapnia w diecie dzieci i młodzieży, ze względu na wzrost masy kostnej i prawidłową mineralizację zębów. Niedobór wapnia u seniorów wynika najczęściej nie tylko z niskiej podaży tego pierwiastka w codziennym menu, ale także z zaburzeń wchłaniania składników odżywczych.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
REKLAMA
0%