Zamknij

Sprawdzone przepisy na obiad z ziemniakami

08:16, 06.09.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 08:16, 06.09.2022

Ziemniak to warzywo na co dzień stosowane w kuchni polskiej. Jest pyszne i sycące, jednak nie wszyscy wiedzą, jak wielki potencjał się w nim kryje. W jaki sposób serwować ziemniaki do obiadu, by zachwycić domowników?

Z ziemniaków stworzyć można tak naprawdę wszystko. Ich ogromną zaletą jest także niska cena i duża dostępność. Obiad, w którym grać będą główną rolę, wcale nie musi być nudny.

Tłuczone ziemniaki – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Klasyczne przepisy na obiad jako dodatek do głównego dania zazwyczaj podają tłuczone ziemniaki. Z odrobiną koperku i masła smakują naprawdę wyśmienicie, jednak po pewnym czasie mogą się znudzić. Aby wzbogacić smak tradycyjnego ziemniaczanego puree, można dodać do niego różne dodatki, takie jak:

  • sos chrzanowy
  • serek topiony
  • przyprawa do ziemniaków
  • podsmażona cebulka
  • żółty ser
  • odrobina majonezu
  • czosnek

Tłuczone ziemniaki wzbogacone o jeden z powyższych dodatków zachwycą niebanalnym smakiem i aromatem. Aby nie tylko doskonale smakowały, ale również fantastycznie prezentowały się na talerzu, do ich podania można wykorzystać specjalną foremkę bądź też gałkownicę.

Sprawdź, jak jeszcze można przyrządzić ziemniaki

Frytki do obiadu

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby złocistych, chrupiących, dobrze wysmażonych frytek. Doskonale funkcjonują nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako dodatek do obiadu. Wystarczy wspomnieć sprawdzoną klasykę - rybę z frytkami.

Aby podbić serce domowników, można zaserwować frytki w całkiem nowy, oryginalny sposób. Ostatnimi czasy bardzo popularne stają się frytki posypane różnego rodzaju dodatkami: tartym serem, bekonem, prażoną cebulką, a także polane sosem.

Osoby, które dbają o linię, muszą pamiętać o tym, że frytki smażone na głębokim oleju nie należą do najbardziej dietetycznych dań. Aby odjąć im nieco kalorii, z powodzeniem można upiec je w piekarniku.

Oto przepis na pyszne frytki belgijskie:

https://www.netto.pl/przepisy/przepisy-na-sprawdzony-i-dobry-obiad/frytki-belgijskie/

Pieczone ziemniaki na różne sposoby

Ziemniak to warzywo, które wystarczy włożyć do piekarnika na odpowiedni czas – z dodatkami bądź też bez nich – by uzyskać aromatyczny, zachwycający smakiem dodatek do obiadu. Aby proces pieczenia ziemniaków nie trwał zbyt długo, można wcześniej ugotować je w całości na półtwardo, a przed pieczeniem pokroić na plastry lub ćwiartki. Wystarczy dodać do nich łyżkę oliwy z oliwek i ulubione przyprawy.

Ciekawym pomysłem na samodzielne danie obiadowe są faszerowane ziemniaki. Aby je przygotować, trzeba w ugotowanych ziemniakach wydrążyć duży otwór i napełnić je ulubionym farszem. Ten można przygotować na bazie praktycznie wszystkiego: pieczarek, sera, tuńczyka, warzyw, mielonego mięsa. Wystarczy wykazać się odrobiną kreatywności, by faszerowane ziemniaki zachwycały oryginalnym smakiem.

Śmiało można powiedzieć, że ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Przepisów, które je wykorzystują, jest wręcz nieskończenie wiele. Ziemniak - zarówno gotowany, jak i smażony, zapiekany czy też duszony – stanowi wdzięczny i pyszny dodatek do obiadu.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%