Zamknij

Zielone płuca Kistowa. Hotelarstwo przyjazne środowisku

09:10, 22.11.2018 mat.partnera Aktualizacja: 13:16, 23.11.2018
fot.nadesłane fot.nadesłane

Ekologia w hotelarstwie, czyli działalność w zgodzie z naturą. Rozmowa z Damianem Drywą właścicielem Hotelu KISTON w Kistowie.

W związku ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat nieodwracalnej degradacji środowiska naturalnego i alarmom ekologów coraz więcej hoteli decyduje się na prowadzenie działalności w sposób bezpieczny i nieinwazyjny dla otoczenia. Hotele, które podjęły decyzję o takiej formie działalności, wprowadzają wykorzystywanie nowoczesnych metod i urządzeń mających na celu polepszenie sytuacji ekologicznej w otoczeniu. Hotele deklarujące swoją działalność jako przyjazną dla środowiska wprowadziły takie działania, jak segregacja śmieci oraz odpadów niebezpiecznych dla środowiska, oszczędzanie energii elektrycznej i grzewczej, ekonomiczne zarządzanie zasobami wodnymi i stosowanie detergentów przyjaznych środowisku. Innym ciekawym aspektem ekologicznej działalności hoteli jest tzw. Green Wash, czyli zachęcanie gości do powtórnego korzystania z pościeli i ręczników.

Restauracje hotelowe oferują napoje podawane w szklanych, zwrotnych butelkach, a łazienki wypełniane są kosmetykami produkowanymi na bazie naturalnych składników w pojemnikach ulegających łatwej i szybkiej biodegradacji. Jednym z hoteli na Kaszubach, który dba o otaczającą przyrodę jest Hotel Kiston .

Damian Drywa, właściciel Hotelu Kiston Wellnes Spa nieopodal Sulęczyna: - Goście, przyjeżdżając do nas, bardzo często pytają o nasz stosunek do środowiska. Nasze działania są całkowicie neutralne dla otoczenia. Jesteśmy w trakcie rozbudowy obiektu hotelowego. Cała inwestycja zaplanowana jest jako ekologiczne przedsięwzięcie, polegające na zastosowaniu nieszkodliwych dla środowiska materiałów oraz pomp ciepła, dzięki którym będzie możliwe wykorzystanie energii płynącej z ziemi. Wierzymy, że w taki sposób przyczynimy się do zmniejszenia emisji spalin i zanieczyszczania środowiska naturalnego.

Pytania o stosunek hoteli do środowiska stają się coraz częstszym zjawiskiem, bowiem przestały liczyć się wyłącznie lokalizacja i udogodnienia oferowane przez hotele. Atrakcyjność hotelu ma coraz mniejsze znaczenie, jeżeli nie spełnia podstawowych wymogów związanych z dbałością o środowisko naturalne.

- Jestem przekonany, że wprowadzenie ekologicznych aspektów w działalności hotelarskiej może ograniczyć degradację środowiska naturalnego. Żyjąc w dobie stale wzrastającego zanieczyszczenia ekosystemu, warto zastanowić się, co jeszcze dobrego możemy zrobić dla otaczającej nas natury.

Hotel Kiston jest lokalnym rodzinnym biznesem, obecnie posiada 28 pokoi, po zakończeniu prac budowlanych będzie 86 pokoi. Obserwując działalność hotelu, widzimy, że wykorzystuje najnowsze technologie proekologiczne oraz odnawialne źródła energii: solary, gruntowe pompy ciepła, oczyszczalnia, własne ujęcie wody, a w niedalekiej przyszłości właściciele planują wdrożyć również fotowoltaikę. Czy są jakieś wady z korzystania z własnej oczyszczalni ścieków, np. nieprzyjemny zapach?

- Nieprzyjemny zapach z oczyszczalni jest tylko stereotypem. Posiadamy nowoczesną hybrydową oczyszczalnie ścieków, w której nie ma problemów z nieprzyjemnymi zapachami wydobywającymi się oczyszczalni. Jest w pełni ekologiczna, bezpieczna dla środowiska. Cieszymy się wysoką skutecznością oczyszczania, potwierdzoną badaniami wykonanymi wg normy PN-EN 12566-3.

Czyli goście waszego hotelu mogą cieszyć się świeżym powietrzem.

- Oczywiście, nie posiadamy tradycyjnych kominów, więc analogicznie nie mamy smogu. Dodatkowo posiadamy gruntowy wymiennik ciepła, urządzenie służące do wspomagania wentylacji budynków zwiększające ich komfort cieplny poprzez ujednolicenie temperatury dostarczanego do budynku powietrza. Nasi goście mogą korzystać również z bezpośredniego obcowania z naturą wśród terenów zielonych okalających nasz obiekt. W ofercie posiadamy jazdy konne, propagujemy turystykę rowerową czy też bardzo popularną ,,ścieżkę zdrowia” biegnącą przez las nieopodal hotelu. Ponadto używamy systemu filtracji w basenie z użyciem ziemi okrzemkowej, co zredukowało zużycie chloru o 50% i w efekcie skutkuje wysoką jakością wody z mniej dokuczliwym dla skóry i oczu chlorem, więc dbanie o ekologię oprócz zdrowszego środowiska daje wysoki standard świadczonych przez nas usług. Warto też wspomnieć, że nasza woda w basenie w 80% jest podgrzewana przez kolektory słoneczne. Obecnie nie znam bardziej ekologicznego użytkowania energii. W ramach wspierania lokalnej gospodarki zamawiamy ekologiczne produkty od lokalnych dostawców. Idąc z duchem czasu, mamy w planach przygotowanie stacji ładujących samochody z napędem elektrycznym. Jednym zdaniem mówiąc, traktujemy działania proekologiczne na poważnie z myślą o przyszłości.

Aspekt ekologiczny w ostatnim czasie okazuje się bardzo często decydującym czynnikiem
o wyborze hotelu przez gości, dlatego warto zwrócić uwagę w swojej działalności hotelarskiej na to, czy nie jest ona szkodliwa dla otoczenia. Jest to główny powód, dlatego grono hoteli ekologicznych w woj. pomorskim z roku na rok jest coraz większe.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%