Szukając pomysłu na egzotyczną zupę, warto wziąć pod uwagę jeszcze mało znany ramen, który wspaniale rozgrzewa i syci dzięki bogactwu składników. Sprawdź, jak przygotować pyszny ramen we własnej kuchni!
Ramen – japońska zupa pełna smaków
Ramen to japońska zupa zawierająca w podstawowej wersji rosół, makaron, kapustę pekińską, pędy bambusa, wodorosty, jajko oraz inne dodatki, w zależności od przepisu. Większość japońskich zup gotowana jest na wywarach rybnych i warzywnych, jednak ramen gotowany jest na wywarze z czerwonego mięsa. Przepis na ramen przywędrował do Japonii drogą morską w XIX wieku z Chin i zadomowił się tam już na dobre.
Ramen – czego potrzebujemy do przygotowania tego dania?
Do przygotowania tej aromatycznej zupy potrzebujesz niezbędnych składników, które w większości kupisz w większym sklepie spożywczym lub w sklepie z produktami pochodzącymi z Japonii.
Lista składników na tradycyjny ramen
-kilogram kości wieprzowych oraz kilogram drobiowych,
-3 cebulki szalotki,
-3 marchewki,
-pół główki czosnku,
-około 70 ml wina ryżowego,
-wodorosty lub algi,
-korzeń imbiru,
-około 100 ml japońskiego sosu sojowego.
Aromatyczne dodatki:
-grzyby shitake – około 25 g,
-szczypiorek – pęczek,
-przyprawa shichimi togarashi,
-prasowane glony 20 g,
-świeży (około 500 g) lub suszony (około 300 g) makaron ramen,
-4 jajka.
Jak przygotować wywar na ramen?
W dużym garnku z zimną wodą umieść wcześniej przygotowane kości drobiowe i wołowe. Zagotuj wodę i gotuj kości ok. 5 minut. Następnie odcedź je i umieść w pustym garnku. Umyte i obrane cebulki i czosnek rozgnieć, dodaj do garnka z mięsem. Dodaj tam również posiekany imbir, marchewkę oraz glon konbu. Wszystko w garnku zalej wodą. Całość gotuj około 6 godzin, w trakcie możesz wyjąć z potrawy glony i zbierać szary nalot, który pojawia się w trakcie gotowania kości i mięsa. Po tym czasie z bulionu możesz usunąć mięso.
Jak przygotować dodatki do potrawy?
Aby danie miało niepowtarzalny aromat, dodatki przygotuj już dzień wcześniej. Namocz grzyby shitake, po czym podsmaż je na oleju. Ugotuj jajka na twardo.
Przygotowany bulion przelej do garnka, dodaj sos sojowy oraz wino ryżowe. Następnie całość ponownie gotuj przez kilkanaście minut.
Ugotuj makaron ramen i nałóż go do misek. Wlej aromatyczny bulion, a całość ozdób grzybami shitake oraz przepołowionym, ugotowanym jajkiem. Dopraw przyprawą togarashi, posyp szczypiorkiem i gotowe! W razie potrzeby możesz dodać do smaku odrobinę soli i pieprzu.