Zygmunt Stromski, hodowca drobiu i przewodniczący Rady Powiatowej Pomorskiej Izby Rolniczej zaprezentował dziś swoją najnowszą inwestycję. To potężna ferma drobiu wyposażona w najnowocześniejszą technologię, w tym w systemy oczyszczania powietrza. - Jest to pierwsza tego rodzaju inwestycja w Polsce - mówi przedsiębiorca.
W Kczewie (gm. Przodkowo) powstała ferma drobiu, która w założeniu ma być nieuciążliwa dla otoczenia. Zastosowano bowiem najnowocześniejsze systemy oczyszczania powietrza z wnętrza hali. Cały proces hodowli ma się odbywać przy zastosowaniu automatyki i nowoczesnych systemów sterowania.
- Staram się wczuwać w lokalną społeczność. Moje gospodarstwo znajduje się co prawda na obrzeżach wsi, ale miałem już sygnały, że powinienem poczynić inwestycje w filtry czy urządzenia pozwalające oczyszczać powietrze wydostające się z kurnika - mówi Zygmunt Stromski. - Jeździłem trochę po świecie szukając odpowiednich rozwiązań i wykonawcy, który zrealizowałby dla mnie takie zadanie. Wykorzystaliśmy technologię sprawdzoną, chociaż w skali kraju jest to rozwiązanie innowacyjne. Inwestycja była kosztowana, ale chcę żyć w zgodzie z lokalną społecznością i ze środowiskiem.
Hala, którą dziś zaprezentowano ma powierzchnię 3 tys. metrów kwadratowych i docelowo będzie w niej hodowanych 39 900 broljerów. To jedna z największych ferm w powiecie kartuskim, ale pod względem zastosowanych rozwiązań - prawdopodobnie pierwsza tego rodzaju inwestycja w Polsce.
- Gratuluję państwu Stromskim tej innowacyjnej inwestycji, która pokazuje, że ochrona środowiska może być czyś realnym i rzeczywistym. To przedsięwzięcie jest najlepszym dowodem na to, że można zastosować rozwiązania pozwalające na nowoczesną hodowlę, które jednocześnie daje możliwość mieszkania w sąsiedztwie bez odczuwania obciążeń i niedogodności - mówił Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa.
W dzisiejszym spotkaniu na terenie gospodarstwa Zygmunta Stromskiego wzięli też udział samorządowcy oraz rolnicy i producenci drobiu, którzy mieli możliwość zapoznania się ze szczegółami inwestycji i technologią wdrożoną w tym miejscu.
eko sreko15:32, 15.04.2019
a mogą sobie unowocześniać jak chcą pytanie podstawowe, czy faszerują kurczaki antybiotykami, jeśli tak, to jak wygląda sprawa utylizacji, bo inaczej wszystko idzie do wód gruntowych, a mieszkańcom gminy Przodkowo gratuluje nowych zmutowanych chorób, znaczy zdrowia życzę.
można?15:49, 15.04.2019
można
chupacabra17:01, 15.04.2019
Oczywiście, że można... owinąć wokół palca kilkoma tekstami takich jak ty.
Widzę, że brak19:20, 15.04.2019
kryształowych żyrandoli. Zadbajcie też o dobrą akustykę, aby przy pięknej, ralaksującej muzyce kokoszki znosiły ekologiczne jajka z dwoma żółtkami, jo ?
ANIA 9809:59, 16.04.2019
Można ...wciskać kłamstewka
pewmie że można19:33, 15.04.2019
Wstystko można .
Powodzenia z nowymi zapachami odchodów i zapchanej " oczyszczalni ścieków "
za Urzędem Gminy Przodkowa .
Ok?07:52, 16.04.2019
A co to ma za związek? Co ma piekarnik do wiatraka?
ANIA 9809:08, 16.04.2019
No jak co ma związek???? Przecież gdzieś ten smród wyleci siłą rzeczy. nie da się go przerobić na coco chanel . A część odpadów pójdzie też w ścieki. Tyle wspólnego
Czyli09:21, 16.04.2019
Czyli odchody zwierząt są dawane na oczyszczalnie ścieków?
ANIA 9809:35, 16.04.2019
No a jak inaczej. Na hali produkcyjnej w ubojniach są kratki ściekowe i karcherami myje się podłogi ściany. A jak wygląda podłoga po dniu ubojowym ? dalej po rozbierniu mięsa? wszystko codziennie zmywane i sioooo do kratek kanalizacyjnych.
No żeś japitole10:12, 16.04.2019
Proszę pani kochana miastowa zapewne bo na babkę z wioski to pani nie wygląda jest coś takiego Słoma naturalny dywan tak nazwę bo pani nie wie co to ściółka a to właśnie taki dywan! Takowy dywan jest rozscielany przez specjalną maszynę. Poco a po to aby kurczaczki miały mięciutko. Tak co dalej, jak kurczaki urosną są zabierane ręcznie do klatek i jada na ubojnie. Tak podnoszone są karmniki i ładowarką ciągnikiem z takim bichajstrem o nazwie skróconej TUR na przyczepy i wywożone na POLE jako nawóz naturalny. Potem odkazany jest cały kurnik po kilku dniach myty malowany specjalnym płynem i znów zaścielone i tak się toczy! Te ścieki to nic innego jak odchody zwierzęce takie same jak krowy ludzi świni twoje moje nauczyciela mamy taty itp. oczywiście odchody ludzkie nie mogą być wywożone na pole to idzie do oczyszczalni ścieków odchody zwierzęce natomiast to nic innego jak nawóz naturalny.
Myślę że wyjaśniłem pani tą sprawą pozdrawiam!
Pozamiatał ????10:19, 16.04.2019
Daj spokój niema co tłumaczyć im co to bo oni i tak przyjadą z miasta na wieś i będzie im śmierdziało niech wywalają do miasta tam nie ma zwierząt a nie sorry pieski k kotki w każdym parku nasrane tam oni nie sprzątają tylko do wsi mają coliągle problem także ten mówię niema co bo z *%#)!& się nie dyskutuje bo znizysz się do ich poziomu . ŻEGNAM
Producent 20:58, 15.04.2019
Byłem, widziałem i powiem tyle:
Wielkie gratulacje i ukłony w stronę Pana Stromskiego, jak i całej rodziny! Wielkie przedsięwzięcie, które mam nadzieje, że będzie jak najlepiej owocowało!
Hejtami się nie przejmować, bo mądrale zawsze się znajdą. Robić swoje i jazda! ;)
Powodzenia i jeszcze raz gratuluje!!!
Ręka rękę21:13, 15.04.2019
oczywiście artykuł zupełnie przypadkowo pojawia się w czasie kiedy Łapalice walczą o zablokowanie takiej śmierdzącej inwestycji pod domami.
Nie przypadek07:47, 16.04.2019
Chcą pokazać że to nie są stare kurniki tylko nowe które idą wraz z postępem TECHNOLOGICZNYM
na czym polega 22:33, 15.04.2019
ta technologia ... bo na zdjęciach widać tylko ogromną halę i u góry wyciągi powietrza
Był 22:56, 15.04.2019
To nie są wyciągi u góry tylko nadmuchy świeżego powietrza a filtry są na tyle i nazywa się to magixx Big Dutchman
Znajomy23:38, 15.04.2019
Powiem tak powietrze wyjdzie z tam tąd czystsze niż przyszło nic tylko naśladować takich ludzi
widać23:05, 15.04.2019
nawiewy przez okna a wyciągi u góry
Somek23:54, 15.04.2019
a co tam tyle sie zebrało? coś za darmo dawali?
Zaproszony07:42, 16.04.2019
Nie po prostu pan stromski zaprosił swoich znajomych rolników i tych z izby rolniczej
Henry rolnik07:50, 16.04.2019
Ludzie wy myślicie co piszecie jak jest coś co zagraża środowisku źle jak ktoś chce by było dobrze źle ludzie trza odkurzyć mózg !
Użytkownik09:00, 16.04.2019
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Tja10:13, 16.04.2019
A pani nie je leków? Witamin? Co pani robi z odchodami? Na oczyszczalnie czy utylizacje?
Użytkownik09:01, 16.04.2019
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Byl09:08, 16.04.2019
Najpierw doczytaj a potem pisz coś jest to pierwszy kurnik w Polsce z oczyszczaniem powietrza.
@Byl10:47, 16.04.2019
jeszcze raz napisze!!! to nie pierwszy taki kórnik Panie Stromski wiec nie wiem, czym mój wpis naruszył regulamin, chyba tylko nickiem :) Po szczegóły Panie Drewka odsyłam na stronę Big Dutchman zanim uwierzy w nadzwyczajnośc Kczewa
lisowy09:21, 16.04.2019
czytając komentarze wychodzi kulawy obraz nowoczesności, czyli ma być ładnie zewnętrznie i ma nie śmierdzieć, no i super postarali się, a ja się pytam co jest pod dywanem za G, tzn antybiotyki, pasze z dodatkami, gdzie te odchody się neutralizuje, bo właśnie to jest miarą nowoczesności, a nie że ktoś sobie filtr powietrza założy, jak ludzie dają się nabrać jak nie śmierdzi to znaczy że jest eko
Bosz09:26, 16.04.2019
A czy pan nie je jakiegoś antybiotyku co pan robi z odchodami daje na utylizacje? Czyli gdzie na oczyszczalnie? Kur*a nie jesz pan witamin pewnie że jesz kurczaki też chcą!
ANIA 9809:27, 16.04.2019
Właśnie o tym piszę. Wątpię by właściciel zmienił nawyki. Poniekąd musiał zadziałać bo ludzie z Kczewa mieli już dosyć . Natomiast czy będzie pozytywny skutek okaże się jak wyjdzie pierwszy rzut z kurnika. Czy znów w cztery tyg sprzedawane będą na ubojnie kurczaki 4 kg
"wacek bez żony10:46, 16.04.2019
jeszcze raz napisze!!! to nie pierwszy taki kórnik Panie Stromski wiec nie wiem, czym mój wpis naruszył regulamin, chyba tylko nickiem :) Po szczegóły Panie Drewka odsyłam na stronę Big Dutchman zanim uwierzy w nadzwyczajnośc Kczewa
Wiedźma10:54, 16.04.2019
Paskudny narodzie!! Nie potraficie napisać słowa pozytywnego. Nie umiecie się cieszyć, że człowiek zainwestował mnóstwo pieniędzy ,żeby nie smrodzić, żeby było nowocześnie. Wieczna zawiść Polaków, doszukiwanie się spisków, drugiego dna, dziury w całym. Nie wiem czy na świecie jest drugi taki podły naród. A jak czytam ten hejt to mi się nóż w kieszeni otwiera!!! Mali, wstrętni ludzie.
Po11:42, 16.04.2019
Taki kurnik to jest pierwszy w Polsce jeżeli jesteś mądrzejszy zadzwoń do Bigduchman
Poo11:52, 16.04.2019
Widzę ze Wacek bez żony ma największy problem, może nie był zaproszony i to cię boli zazdrosniku
@Poo12:37, 16.04.2019
bo bez żony stąd problem, że jej nie zaprosili:)
Pbk12:17, 16.04.2019
Co wy macie z tymi antybiotykami? Proszę na początku zapoznać się z wymogami w naszym kraju oraz Europie pod względem antybiotyków. Fermy są kontrolowane przez weterynarię i sprawdzane pod tym względem i to dosyć często aby ów ?antybiotyki? się nie pojawiały. A nawiazując ze ktoś tu hoduje ptaki po 4 kg w 4 tygodnie. No nie powiem fantazja i wyobraźnia działa. Brojler sam w sobie jest rasą mięsną jak i u bydła czy innych mięsnych gatunków ale rzeczą niemożliwa jest hodowanie takich ptaków nawet gdyby ktoś im sterydy dodawał, a druga sprawa większość ubojni określa jaka maksymalna wagę ptaka są w stanie przyjąć. Pozdrawiam
gość12:38, 16.04.2019
a co robi tam ksiądz? na fermie drobiu ? w prywatnej firmie?
Ania 9817:27, 16.04.2019
ręka rękę....
w twoją dupe kładzie13:44, 17.04.2019
mam nadzieję że wyjaśniłem
do Pbk16:43, 16.04.2019
Jestem byłym pracownikiem byłej ubojni w kczewie. Znam zasady. Proszę nie pisć takich bzdur że to niemożliwe jeśli chodzi o hodowle kurczaka w 4 tygodnie. Panu S nie wolno odmówić przyjęcia takich kur! Kto nie był w w tym w środku niech nie pisze. Nadzór weterynarii też był bardzo słaby...aż do zamknięcia . Więc bez takich komentarzy. 10 lat pracy w tym miejscu pokazało że niemożliwe jest możliwe.
Pbk10:17, 17.04.2019
No jest niemożliwe bo znam się na tym biznesie, to ze tam był słaby nadzór nie oznacza ze jest taki wszędzie, nawet nie wiedziałem ze jest tam ubojnia wiec chyba słabo udzielała się na rynku. To nie są bzdury lecz fakty ponieważ podczas chowu trzeba robić liczne badania diagnostyczne. Polska jest największym producentem i najlepszym w Europie. Pewnie, lepiej brać towar z Ukrainy gdzie nie ma praktycznie żadnych wymogów pod tym względem i można dawać wszystko co jest pod ręka. Polska mentalność????
do pbk 15:12, 18.04.2019
Ta ubojnia funkcjonowała w Kczewie ok 20 lat . Kurczaki od Pana S były tam podstawą.Wszystko jest zawsze kwestią umowną między kurnikarzem a osobą zajmującą się obrotem mięsa. To ile się przywozi też jest kwestią sporną jeśli chodzi o stan a dokumentację. Nie było łatwo. Dlatego upadło . Bo Nowi Lekarze się doliczyli doważyli. Pracownicy zostali zwolnieni. Wie Pan jak wyglądał załadunek? byłem tam codziennie i nigdy nie było lekarza. Dokumenty wcześniej przygotowane. Ot tak.
4 2
Widać, że nie jest Pan w ogólne w temacie, tylko kieruje się pseudo stereotypami... Proponuję zajść na fermę drobiu i zobaczyć jak odbywa się prefesjonalna produkcja, a nie *%#)!& o jakiś antybiotykach!!! Polski kurczak uznawany jest w Europie za jednego z najlepszych i najzdrowszysz, ale nie, Ciagle znajdują się tacy ??fachowcy?? jak Pan!
3 1
3 lata temu faszerowali antybiotykami aż się dymiło . Bez leków kurczak nie osiąga w krótkim czasie wysokich wag. A Pan słynie z kurczaków 3,5 4 kg