Kucharz z Kaszub, czyli Tomek z Brodnicy Górnej, przygotował kolejny video-przepis. Tym razem pokazuje, jak przyrządzić kaszubskie "ruchanki" - płaskie, owalne racuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem owoców. Z pewnością zna je każda kaszubska gospodyni.
Tym razem "Kucharz z Kaszub":https://www.facebook.com/KUCHARZzKASZUB?fref=ts pokazuje przepis na prostą, a zarazem smaczną potrawę - kaszubskie ruchanki.
- Nazwa ruchanki pochodzi od kaszubskiego znaczenia wyrośnięte i wyrobione. Tradycyjnie robione ruchanki pamiętają czasy XVIII wieku. Nasi dziadkowie, babcie, mamy, ojcowie na pewno pamiętają, jak ich mamy czy babcie podczas wyrabiania chleba na zakwasie, robiły z resztek ciasta placki, do których dodawały cukier lub sypały go na wierzch. Natomiast po II wojnie światowej znany jest nam drugi przepis przyrządzania tych ruchanek czyli z drożdży i mąki pszennej - mówi Tomek.
Ruchanki smakują nie tylko z jabłkiem, ale też z innymi owocami. Tomek dodał do nich jagody, a także truskawki. Zobacz, jak je przyrządza:
[WIDEO]296[/WIDEO]
*SKŁADNIKI POTRZEBNE DO WYKONANIA:*
100 g drożdży,
500 g mąki,
500 ml mleka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
3 jajka,
100 g masła,
Truskawki, jagody i jabłko.
0 0
"Ruchanki" dobra rzecz... Rano, wieczór, za dnia i w nocy... :D
0 0
Lubię ruchanki .
Szczególnie moją .
Inne od czasu do czasu też .
0 0
Ruchanki najsmaczniejsze są przy chujce!
0 0
Uwielbiam ruchanki !
Najlepsze są takie 35 - 45 letnie
0 0
Idiota z ciebie, ty XXX
0 0
Ruchanki smakują najlepiej przy chujkach
0 0
Z ciebie to widać słaba ruchanka .
0 0
a białci tysz doh jo.
0 0
Ksądzowie w citlach chłedzą i tyż to ledają.
0 0
Takie są najlepsze 35 - 45 lat i najlepiej jeszcze mężatki.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz