Nalewka z pestek jabłka, z wiśni, pomarańczy, aronii, mandarynek, jarzębinówka, a także ziołowe smaki i likiery - takie specjały królowały w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach. Odbył się tutaj czwarty już Festiwal Nalewki Kaszubskiej. Grand Prix za najbardziej wykwintną nalewkę trafiło do Doroty Wolskiej, a za opakowanie i prezentację do Janiny Sikora.
Sporo atrakcji, nie tylko smakowych, czekało na tych, którzy odwiedzili Festiwal Nalewki organizowany przez Muzeum Kaszubskie w Kartuzach. Zagrała kaszubska kapela, były, pokazy rękodzieła, wystawa rzeźb, warsztaty. Prawdziwymi "gwiazdami" wydarzenia były rzecz jasna nalewki. Do konkursu zgłoszono przeróżne specjały: z owoców - mandarynki, wiśni, pomarańczy, aronii itp, z ziół, a nawet pestek.
Komisja, w której zasiedli: mistrz nalewkarski Czesław Maszczyk, Bolesława Ciachowska i Edyta Słomczyńska (które same wytwarzają nalewki), miała twardy orzech do zgryzienia. Oceniali zarówno smaki, jak i opakowanie nalewki - w tym roku przyznano dwa Grand Prix.
- Do konkursu zgłoszono 25 przeróżnych nalewek. Sporządzone są głównie z tego, co rośnie w naszych sadach i ogrodach - mówi Barbara Kąkol, dyrektor Muzeum Kaszubskiego. - Są bardzo różnorodne, niektóre z nich posiadają ciekawe nazewnictwo i są pięknie przystrojone. Ważne, aby nalewki zgłoszone do konkursu promowały kaszubskie receptury i tutejsze nalewkarstwo. Na Kaszubach tradycja nalewek to dawna tradycja, sięga XVI, XVII wieku. Chcieliśmy tą imprezą przybliżyć to, co kiedyś tu było produkowane, m.in. słynne likiery żołądkowe - w XIX w. właściciel apteki Pod Orłem tworzył żołądkówkę, dużym powodzeniem cieszyła się wódka "kartuzjanka" produkowana w Grudziądzu. Należy pamiętać, że nalewki pełniły kiedyś głównie funkcje lecznicze, wiedza Kaszubów na temat ziół była bardzo duża.
WYNIKI:
Najbardziej wykwintna nalewka kaszubska:
Najlepsze opakowanie i prezentacja nalewki:
No jo?20:06, 13.07.2019
Sporządzone są głównie z tego, co rośnie w naszych sadach i ogrodach i Ważne, aby nalewki zgłoszone do konkursu promowały kaszubskie receptury ? No jo pierwsze miejsce nalewka pomarańczowa ,gdzie na Kaszubach te pomarańczowe sady są?
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
3 0
najstarszą nalewkę kaszebską o nazwie "Siarczysta", bo była na tabace i spirytusie. Piło się ją po "naparstku" a i tak każdy się skichał potężnie.
0 0
Skichał ?czy kichał ?,bo wiesz jest różnica ?
1 0
Wejdź na słownik języka polskiego i wpisz "skichać się". Wyjaśnią ci .... Słownictwo masz ubożuchne, oj ubożuchne ....