Zamknij

Gospodynie ze Sławek gotują i promują "dzikie" potrawy prosto z lasu

11:36, 09.08.2022 oprac. M.Dz. Aktualizacja: 10:01, 10.08.2022
Skomentuj fot. Joanna Pobłocka fot. Joanna Pobłocka

Warsztaty dzikiej kuchni, spacery z leśnikiem, konkursy kulinarne - w takie przedsięwzięcia zaangażowało się Koło Gospodyń Wiejskich ze Sławek w gminie Somonino. Wszystko dzięki grantowi pozyskanemu z Lasów Państwowych.

Koło Gospodyń Wiejskich w Sławkach wzięło udział w ogólnopolskim konkursie Lasów Państwowych „Natura od kuchni”. Dotacje trafiały do tych kół, które zaproponują ciekawe sposoby promocji zdrowej żywności z polskich lasów. 

Dzięki temu gospodynie mogły zrealizować projekt "Odkryj w sobie DZIKA". Odbyły się spacery z leśnikami, gotowanie na świeżym powietrzu, a także konkursy kulinarne. 

Dzika kuchnia

Chętnych po lasach w okolicach Sarniego Dworu oprowadzali leśniczy z Nadleśnictwa Kolbudy - Kazimierz Myszk i Piotr Kamiński. Ciekawie opowiadali o bogactwie leśnej natury.

- Jak się okazało prócz grzybów i jagód w lesie znajduje się mnóstwo innej roślinności i nie tylko. Niewiarygodne, że w razie braku możliwości zaopatrzenia się w sklepie można przetrwać głód, wykorzystując produkty pochodzenia leśnego - opowiada Izabela Itrich-Hopa, przewodnicząca KGW w Sławkach. 

Odbyły się również warsztaty dzikiego gotowania, które poprowadziła Sylwia Piechowska.

- Gotowanie bez użycia prądu, z ziół znalezionych w lesie to nie lada wyzwanie. Jednak potrawy przygotowane pod czujnym okiem prowadzącej wręcz zachęcały do konsumpcji. Smakosze dań mięsnych po degustacji zmienili zdanie i stwierdzili, że "zielsko" jest całkiem pożywne i można nim nasycić głód - relacjonuje Izabela Itrich Hopa.

Gotowali z leśnych produktów

Gospodynie zachęcały także do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym - potrawy zostały zaprezentowane podczas drugiego dnia Ostrzyckiego Lata. Tematem przewodnim konkursu było przygotowanie dania wytrawnego z produktów pochodzenia leśnego.

Przygotowane dania oceniała komisja w składzie: Sebastian Raulin - mistrz w zawodzie kucharz małej gastronomii, który specjalizuje się w kuchni polskiej i kaszubskiej, ale także w daniach z dziczyzny, Kamil Balewski - leśniczy leśnictwa Przewóz oraz Izabela Itrich-Hopa. 

[FOTORELACJA]27637[/FOTORELACJA]

Zwracali uwagę  na wykorzystanie produktów pochodzenia leśnego, smak oraz wygląd i estetykę podania. 

Zwyciężył "Żurawinowo - ziołowy zawrót głowy" - danie przygotowane przez Sylwię Piechowską. To pieczony camembert z sosem żurawinowym, jeżyną i miętą, sałatka z żurawinowym vinegrette i chipsem z szynki Brandenburskiej, focaccia z czosnkiem niedźwiedzim oraz macierzanką piaskową, a do popicia kombucha z męskich kwiatostanów sosny.

Drugie miejsce zajęła pieczeń z dzika w sosie grzybowym z kluskami oraz czerwoną kapustą - danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Kamelanki”. Trzecie zaś kotleciki z suszonych grzybów (podane z sławkowską pulką i mizerią z świeżego ogórka) przygotowane przez Marię Byczkowską. Wyróżnienie zdobyły polędwiczki w sosie kurkowym przyrządzone przez Genowefę Turzyńską.

Podczas wydarzenia wystawcy mogli zaprezentować produkty promujące żywność pochodzenia leśnego. Można było skorzystać także z oferty edukacyjnej przygotowanej przez Nadleśnictwo Kartuzy. Leśniczy Dawid Plata i Kamil Balewski przygotowali min. konkursy na temat roślinności i zwierząt żyjących w lasach.

(oprac. M.Dz.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

SmakoszSmakosz

0 0

Szkoda że nie mają Ducha Puszczy... 14:03, 12.08.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%