Zuzanna Breza i Alessandra Jabłonowska z projektu "Region Smaków" przygotowały wyjątkowe warsztaty dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 w Sierakowicach. Poznawali oni zasady zdrowego żywienia, dowiadywali się o kuchni ukraińskiej, śląskiej, mazowieckiej i - oczywiście - kaszubskiej
Zajęcia zostały zorganizowane w ramach projektu wspieranego przez Fundację Zwolnieni z Teorii oraz Fundację Biedronka. Uczennice i uczniowie poznawali kuchnię regionów, a wszystko dzięki wywiadom przeprowadzonym przez organizatorki z Genią z Koła Gospodyń Wiejskich z Długiego Krza, Oleną z Ukrainy i Julią ze Śląska.
Na warsztatach dzieci miały też okazję podyskutować o zamiennikach popularnych fast-foodów. Okazało się, że zamiast frytek można zjeść pieczone bataty, a oranżadę świetnie zastąpi świeżo wyciskany sok z pomarańczy.
Na koniec uczniowie rywalizowali ze sobą w quizie, a zwycięzcy otrzymali zdrowe przekąski i drobne upominki. Dziewczyny zachęcały do picia wody, zmiany nawyków żywieniowych i życia ze smakiem.
Pisiorek 12:42, 18.06.2022
4 6
A kuchni banderowców nie chcą poznać ? W czasie rzezi wołyńskiej banderowcy pokazali do czego potrzebują może czy siekierki. 12:42, 18.06.2022
Użytkownik14:07, 18.06.2022
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Tak jest14:15, 18.06.2022
4 4
Nasze regionalne ok A reszta out,to od lat promocja Kaszub A tu co ale cóż spadają na psy 14:15, 18.06.2022