Zamknij

Uczniowie SP nr 2 w Sierakowicach poznawali kuchnię różnych regionów

11:33, 18.06.2022 Z.Breza Aktualizacja: 12:41, 18.06.2022
Skomentuj fot.SP nr 2 fot.SP nr 2
reo

Zuzanna Breza i Alessandra Jabłonowska z projektu "Region Smaków" przygotowały wyjątkowe warsztaty dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 w Sierakowicach. Poznawali oni zasady zdrowego żywienia, dowiadywali się o kuchni ukraińskiej, śląskiej, mazowieckiej i - oczywiście - kaszubskiej

Zajęcia zostały zorganizowane w ramach projektu wspieranego przez Fundację Zwolnieni z Teorii oraz Fundację Biedronka. Uczennice i uczniowie poznawali kuchnię regionów, a wszystko dzięki wywiadom przeprowadzonym przez organizatorki z Genią z Koła Gospodyń Wiejskich z Długiego Krza, Oleną z Ukrainy i Julią ze Śląska.

Na warsztatach dzieci miały też okazję podyskutować o zamiennikach popularnych fast-foodów. Okazało się, że zamiast frytek można zjeść pieczone bataty, a oranżadę świetnie zastąpi świeżo wyciskany sok z pomarańczy.

Na koniec uczniowie rywalizowali ze sobą w quizie, a zwycięzcy otrzymali zdrowe przekąski i drobne upominki. Dziewczyny zachęcały do picia wody, zmiany nawyków żywieniowych i życia ze smakiem.

(Z.Breza)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(3)

Pisiorek Pisiorek

4 6

A kuchni banderowców nie chcą poznać ? W czasie rzezi wołyńskiej banderowcy pokazali do czego potrzebują może czy siekierki. 12:42, 18.06.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


Tak jestTak jest

4 4

Nasze regionalne ok A reszta out,to od lat promocja Kaszub A tu co ale cóż spadają na psy 14:15, 18.06.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%