Zamknij

Kartuzy. Z buraków, cebuli, szyszek...Która nalewka wygrała na festiwalu?

18:07, 12.07.2025 Aktualizacja: 18:56, 12.07.2025
Skomentuj fot. Magda Dzienisz fot. Magda Dzienisz

Ponad 40 nalewek zgłoszono to tegorocznego konkursu w ramach Festiwalu Nalewek Kaszubskich. Były wśród nich m.in. z buraka ćwikłowego, cebuli, mniszka lekarskiego, liścia laurowego, ale też bardziej tradycyjne - z wiśni, pigwy, aronii, czarnego bzu, porzeczki.

Różnorodne smaki królowały dziś w Muzeum Kaszubskim w Kartuzach. Odbył się tu Festiwal Nalewek Kaszubskich - bardzo popularna impreza, która przyciąga smakoszy z regionu i turystów. 

To tegorocznego konkursu - na najbardziej wykwintną nalewkę kaszubską oraz na opakowanie nalewki i sposób jej prezentacji zgłoszono 45 wyrobów. Do konkursu zgłaszać można było wyłącznie nalewki domowej produkcji, przygotowywane na własny użytek, które niedostępne są w sprzedaży (z wyjątkiem sprzedaży na targach i festiwalach regionalnych).

Jak co roku były zarówno te tradycyjne z owoców:  porzeczki, aronii, pigwy, maliny, wiśni, truskawki; ale też z ziół - liścia laurowego, mięty; czy nawet z warzyw - cebuli lub buraka ćwikłowego. Były nalewki z kwiatów - mniszka lekarskiego czy hibiskusa, a nawet z szyszek sosny. 

Trunki oceniało jury w składzie: Rafał Nowakowski, Beata Kramp i Bolesława Ciachowska. W kategorii najbardziej wykwintna nalewka zwyciężył Marcin Cichowicz za nalewki: Balsam Kaszubski, Elektorska Gorzka i Kartuzianka. 

- W tym roku po raz pierwszy pojawiła się nalewka z buraka ćwikłowego, która zachwyciła i zadziwiła nas wytrawnym smakiem. Pierwszy raz smakowałam takiej nalewki, smak był i łagodny, czuć było buraka, a nawet posmak ziemi. Niesamowite wrażenia - mówi członkini komisji Bolesława Ciachowska. - Jednym z zaskoczeń tego festiwalu był też fakt, że jedna osoba zgłosiła aż sześć nalewek. Smaki były naprawdę różnorodne, dużo było porzeczki, pigwy, miętówki. Cały czas czekamy na nalewkę z mirabelki, a to przecież nasz lokalny owoc, który rośnie w bardzo wielu miejscach.

[FOTORELACJA]29952[/FOTORELACJA]

Oprócz degustacji nalewek można było posmakować pysznych dań kaszubskiej kuchni sprzedawanych przez lokalne KGW. Był też pokaz barmański, warsztaty, rękodzieło, dla uczestników zagrał zespół Toxic Guys – Brass Band.

WYNIKI KONKURSU:

Najbardziej wykwintna nalewka:

Grand Prix - Marcin Cichowicz - Balsam Kaszubski, Elektorska Gorzka, Chartreuse (Kartuzianka)

I miejsce - Grzegorz Kusyk - Piątka na Ato, Laura, Tajska Szarlotka

II miejsce - Edyta Stępień - Lato ach to ty

III miejsce - Stanisław Konkel - Buraczki

Wyróżnienie:

Krzysztof Pawłowski - Staropolska Karambula

Ewa Kwidzińska - Kwiat Czarnego Bzu

Najładniejsze opakowanie i sposób prezentacji:

I miejsce - Anna Prill - Biała Dama

II miejsce - Teresa Pytka - Nalewka z mniszka lekarskiego

III miejsce - Małgorzata Liedtke - Wiśniowa

(Magda Dzienisz)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%