33 produkty zakwalifikowano do finału konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki. Jury oceniało łącznie 49 produktów w pięciu kategoriach: produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego, produkty i przetwory pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe i cukiernicze, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.
Celem konkursu Pomorskie Smaki jest wspieranie dziedzictwa kulinarnego Pomorza, a także budowanie marki pomorskiej żywności. W finałowym etapie producent osobiście eksponował i omawiał proces wytwarzania produktu. Są to nowe zasady 13. edycji konkursu.
- To był naprawdę trudny wybór. Poziom, jaki prezentowali uczestnicy tegorocznej edycji konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka, był bardzo wysoki. Wszyscy uczestnicy stanęli wspięli się na Kulinarny Moubnt Everest. Prześcigali się w pomysłach, jak sprostać konkursowym wymaganiom i zaskoczyć jurorów. Nie tylko pięknie prezentowali zgłoszone do konkursu produkty, ale też opowiadali o nich. Produkty zachwycały nie tylko wyglądem, ale i smakiem. W przypadku niektórych kategorii mieliśmy burzliwe dyskusje - mówi jedna z jurorek Lucyna Szczodrowska-Pazik z Departamentu Środowiska i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego.
W kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne, z ryb, mleczne i miody) o laur marszałka walczyły m.in.: salceson biały łopatkowy, szczupak faszerowany w galarecie i twaróg z mleka koziego.
Z kolei w kategorii produkty pochodzenia roślinnego (przetwory owocowe, warzywne i z grzybami) znalazły się m.in.: ocet probiotyczny, ogórki chrupaki czosnkowe i syrop z aronii z nutą pomarańczy. Natomiast w kategorii produkty zbożowe i cukiernicze były m.in.: biała czekolada z rokitnikiem i ciastem kataifi, jeż róż i chleb dziemiański z czosnkiem niedźwiedzim.
Wśród napojów regionalnych warto wymienić m.in.: Johannes, maślankę farmerską z Radostowa oraz Bytów Jasne Pełne. Do kategorii inne produkty regionalne (łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi) zgłoszone zostały m.in.: lody z rokitnika z gruszką, kaczka z żurawiną i złotą renetą oraz papryczki antipasti w oleju porowym.
Zwycięzców Bursztynowego Lauru Marszalka poznamy podczas gali finałowej, która odbędzie się 27 czerwca. Laureaci pierwszych miejsc w każdej z kategorii, oprócz statuetki otrzymają nagrodę finansową w wysokości 2000 zł.
shaIom5g09:27, 29.05.2025
Ryba w galarecie. XD Żadna nacja na tym świecie nie wymyśliła paskudniejszych rzeczy.
TrzezwyKaszubNieIstn09:58, 29.05.2025
to co kiedyś jedli z biedy teraz najlepsze i jeszcze nagrody za to dostaje, śmiech na sali normalnie
mezowojajka10:02, 29.05.2025
Ludzie zlitujcie sie.. ja pochodze z biednej rodziny nie przelewało sie nam gospodarstwo ciężka praca w polu. Ale mój tato przenigdy nigdy nie dałby nam do jedzenia takich świnstw. Zeby nogi świni gotować i mieso najtansze.. potem oczywiście zapić berbelucha
@TrzezwyKaszubNieIst11:01, 29.05.2025
Chyba nie wiesz człowieku o czym piszesz. Myślisz, że z biedy jadano lody z rokitnika, kaczkę z żurawiną, białą czekoladę??? Realy?? Proponuję najpierw przeczytać artykuł w całości, a potem dzielić się swoimi "lotnymi" myślami.
@Członek Mensy09:39, 30.05.2025
Są ludzie, którzy nawet na takie rzeczy nie moga sobie pozwolić. Wyśmiewasz te potrawy, oraz ludzi biednych.
A oni okazali się kreatywni i potrafili zrobić jedzenie, które dało się zjeść i z ''produktów'' które mieli dostępne.
Nie każdy miał i ma kasę, aby pozwolić sobie na wykwintne dania.
Przez takich jak Ty, przemawia pogarda wobec ludzi biednych.
Ciesz się jeden z drugim, że nie musisz tego gruzu z trawą jeść.
Członek Mensy11:32, 30.05.2025
Wystarczy zakasać rękawy i iść do roboty, a nie wydawać kasę na malboraski i czteropak. Potem płaku płaku bo muszę żreć gówno :(((
2 0
1. Krzak rosnący na byle glebie. 2. Ptak, którego można upolować nad każdym stawem. 3. Tłuszcz z cukrem.
No faktycznie same bogolskie rarytasy warte miliony XD Ty to chyba z biedy po prostu gruz z trawą miałeś na talerzu?