Chleb klasztorny z GS Żukowo został nagrodzony medalem na Targach "Smaki regionów" w Poznaniu. Pomorskie potrawy i produkty, które zdobyły uznanie to także m.in. szczupak faszerowany w galarecie, kolbosy jastarnickie czy krambambuli.
Targi Smaki Regionów 2025 odbyły się w dniach 26-28 września w Poznaniu. To święto regionalnej i tradycyjnej kuchni, podczas którego producenci z całego kraju prezentują swoje produkty, a konsumenci mogą je skosztować i zakupić.
W sobotę odbył się finał 24. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Pomorskie produkty otrzymały sześć nagród. Wręczał je minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski.
- Nagroda honoruje lokalnych producentów dbających o dziedzictwo kulinarne regionów i promujących polską tradycję. Zwycięzcy wybierani są przez grono ekspertów, którzy oceniają smak, skład oraz sposób wytwarzania produktów. Każdy z nagrodzonych produktów cechuje się unikalnością i związkiem z regionem, co dodatkowo podkreśla wyjątkową wartość - informuje UMWP.
Medal Smaki Regionów otrzymała GS Samopomoc Chłopska z Żukowa za chleb klasztorny na liściu chrzanu.
Warto dodać, że na poznańskich targach z województwa pomorskiego prezentowało się 11 wystawców. Była także reprezentacja z pow. kartuskiego. Oprócz wędlin i pieczywa GS Żukowo, uczestnicy targów mogli posmakować truskawki kaszubskiej. Sokiem, konfiturą i nalewką częstowała Zyta Górna ze Zgorzałego w gm. Stężyca.
Laureaci Konkursu z woj. pomorskiego:
2 0
Dla mnie każdy chleb ze spółdzielni w Żukowie jest super!