Zamknij

Expressowy test niekonwencjonalnych pączków. Który zyskał najwyższą ocenę?

11:58, 27.02.2025 Aktualizacja: 09:27, 28.02.2025
Skomentuj fot. Magda Dzienisz fot. Magda Dzienisz

Tłustoczwartkowy expressowy test pączków jest już tradycją. Tym razem po raz pierwszy zmierzyliśmy się z nietypowymi, niekonwencjonalnymi wypiekami z lokalnych cukierni. Wśród nich były pączki z pistacją, mascarpone, toffi, dubajskie itp. Testowaliśmy łącznie 14 pączków z 11 piekarni i cukierni.

Królem dzisiejszego dnia jest pączek. Ale większość cukierni oprócz tych tradycyjnych pączków - z dżemem czy różą, oferuje nietypowe smaki. Kolorowe polewy, wymyślne nadzienia, oryginalne posypki przykuwają wzrok i wzbudzają ciekawość klientów. Właśnie z takimi - niekonwencjonalnymi wypiekami, zmierzyliśmy się w tegorocznym expressowym teście pączków. 

Przyznajemy, że jesteśmy zwolennikami tradycyjnych pączków, a niektórych z dzisiaj zakupionych smakowaliśmy po raz pierwszy w życiu. Ocenialiśmy jak co roku: smak ciasta i nadzienia oraz polewy. Pod uwagę braliśmy też wygląd pączka. Każdy ocenialiśmy w skali od 1 do 5, gdzie 5 to najwyższa ocena. Podajemy też cenę pączków - niektóre z nich były dość wysokie. 

Każdy z naszej czteroosobowej redakcji ma inny gust, lubi różne smaki, każdemu smakował też inny pączek. Przy ocenianiu oczywiście nie zabrakło sporów i różnicy zdań, a z każdej oceny wyciągaliśmy "średnią". 

Posmakowaliśmy 14 różnych pączków z 11 piekarni i cukierni z powiatu kartuskiego. To duże wyzwanie, dlatego w tym roku w testach pomagał nam uczeń Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Przodkowie. 

Który pączek zyskał najwyższą ocenę?

B&M Wenta - pączek z mascarpone - 10 zł

Ten niedużych rozmiarów pączek zachwycił nas wyglądem. Polany był białą czekoladą i posypany suszonymi jadalnymi kwiatami. Ciasto było delikatne, puszyste, choć lekko suche, ale rozpływające się w ustach. W smaku ciasta nie dominował tłuszcz, a nadzienie było delikatne, kremowe. Tworzyło zaskakująco dobre zestawienie ze słodką polewą. Ocena: 4,5/5

B&M Wenta - pączek słony karmel - 6,80 zł

Ciasto sprężyste, delikatne, z jednej strony pączka było więcej nadzienia. Słony środek według większości dobrze komponował się ze słodkim lukrem, którego było w sam raz. Choć niektórym połączenie słonego ze słodkim nie przypadło do gustu, to pączek oceniliśmy dość wysoko. Ocena: 4/5.

Cukiernia Stencel - pączek z pistacją - 8 zł

Pączek jest spory, a jego ciasto dość zwarte, jasne, nieco wilgotne, ale też trochę "gumowe" i ciężkie. Niektórzy wyczuli posmak tłuszczu. Niestety smak pistacjowego nadzienia nie był wyczuwalny, bardziej przebijał się smak ciasta oraz lukru. Trochę pistacjowego posmaku nadawała posypka. Ocena: 2,5/5

Cukiernia i piekarnia Bagietka - Lemon curd - 6,20 zł

Pączek normalnych rozmiarów, sprężyste ciasto, dużo lukru oraz kandyzowanej cytrynowej skórki na wierzchu. Miękkie, delikatne, lekko wilgotne, bardzo smaczne ciasto, a w środku dużo kwaskowatego kremowego nadzienia. Polewa była nieco za słodka, ale z lekko kwaśnym nadzieniem tworzyła wręcz idealne połączenie. Ocena: 5/5

Cukiernia i piekarnia Bagietka - pączek kokosowy - 6,20 zł

Lekkie i puszyste lecz trochę za suche ciasto. Sam pączek był dość wysoki, ale według nas z nieco za grubym lukrem. Wyglądu dopełniała kokosowa posypka. Nadzienie kokosowe było słabo wyczuwalne. Pączek byłby lepszy, gdyby nadzienie było bardziej wyraziste. Ocena: 3/5

Janca - pączek "bajkowy" Kinder Bueno - 12 zł

Bardzo duży pączek z nietypową żółtą polewą z narysowanym uśmiechem. Gruba warstwa słodkiej polewy, która w smaku bardzo się przebijała. Ciasto dość tłuste, mało sprężyste, a w środku ogromna ilość nadzienia. Było bardzo słodkie i rzeczywiście przypominało smak batonika Kinder Bueno. Było to mocne "uderzenie słodkości". Ocena: 3/5

Janca - pączek jagodowy - 7,90 zł

Również spory pączek z grubą fioletową polewą. Choć jego wygląd bardzo nam się spodobał, to smak już niekoniecznie. Ciasto było sprężyste i nawet nam smakowało, jednak wszystko psuł smak polewy. W środku był ogrom wypływającego jagodowego nadzienia, które było trochę za słodkie - byłoby lepsze, gdyby było bardziej kwaskowate. Ocena: 2,5/5

Potrykus Brodnica Górna - pączek z toffi - 4,60 zł

Sprężysty, zbity pączek z posypką z orzechów i lukrem. W środku dużo słodkiego nadzienia. Samo ciasto w smaku było poprawne, choć nieco "gumowe". Mocno przebijał się jednak lukier, który przykrył smak toffi. Ocena: 3/5

Przyjaciel Piekarz - pączek pistacjowy - 5,87 zł

Duży, wysoki pączek z grubą i twardą polewą, której według nas było nieco za dużo. Ciasto sprężyste, poprawne, w jego smaku nie przebijał się tłuszcz. W środku znajdowało się pistacjowe nadzienie - jego ilość była idealna i bardzo nam smakowało. Niestety odjęliśmy punkty za niezbyt smaczną polewę. Ocena: 4/5

Piekarnia cukiernia Konkol - pączek z maliną - 6,50 zł

Pączek duży, z piękną różową polewą i płatkami różowej czekolady. Nie była ona zbyt gruba, jak w poprzednich pączkach, ale nieco za słodka. Jasne, sprężyste ciasto, miękkie i puszyste, rozpływało się w ustach. W środku odpowiednia ilość malinowego nadzienia, które mogłoby być trochę bardziej kwaskowate. Ocena: 4,5/5

GS Żukowo - pączek z toffi - 4,99 zł

Lekki pączek posypany cukrem pudrem, ciasto puszyste i sprężyste, typowo pączkowe. Nie było suche, a w smaku nie dominował tłuszcz. Ucieszyliśmy się, że to jeden z niewielu pączków bez ciężkiej polewy. Jego nadzienie było smaczne, nie za słodkie. Smak pączka zrównoważony, harmonijny. Ocena 4,5/5

Piekarnik Gosi - pączek dubajski - 12 zł

Wysoki, twardy pączek z grubą polewą. Smak ciasta poprawny, choć było trochę suche, a na wierzchu dużo twardej czekolady oraz posypanych pistacji. W środku hit ostatnich dni - nadzienie z prażonego ciasta kataifi. Trzeba przyznać, że wygląd nadzienia był dość zaskakujący i nietypowy. Nadzienie nie było płynne, a chrupiące, choć mało wyraziste o trudnym do określenia, lekko słonym smaku. Niestety pączek dubajski nas nie zachwycił. Ocena: 2/5

Cukrowe Smaki - marakuja - 8 zł

Pączek o klasycznym wyglądzie, z idealną ilością lukru. Ciasto jasne, typowo pączkowe i rozpływające się w ustach, choć według niektórych zbyt wilgotne. Nadzienie o smaku marakui bardzo wyraziste, kwaskowate, kremowe, bardzo nam smakowało. Ocena: 4/5

Fitny Kùch - pączek pieczony, bez oleju, orkiszowy, bez cukru i laktozy o smaku Kinder Bueno i owoce leśne - 15 zł

Wygląd pączka nas zachwycił. Pięknie przyozdobiony, z polewą o smaku czekoladowym oraz słonym precelkiem na wierzchu. Nie jest to typowe, tradycyjne ciasto pączkowe. W smaku przypomina nieco bułkę. W środku smaczne kwaskowe nadzienie z owoców leśnych. Smak polewy był gorzkawy. Ten pączek był najmniej konwencjonalny ze wszystkich, które dziś smakowaliśmy. Warto dodać, że to ciekawa alternatywa dla osób będących na diecie lub uczulonych na niektóre składniki. Niektórym bardzo smakował, inni wolą tego dnia... zrezygnować z diety. Ocena: 2,5/5

PODSUMOWANIE:

Na czoło niekonwencjonalnych pączków zdecydowanie wybił się wypiek z piekarni Bagietka o smaku lemon curd. Bardzo smakował nam też pączek z toffi GS Żukowo, z maliną z Piekarni i Cukierni Konkol oraz z mascarpone z B&M Wenta. Zauważyliśmy, że im bardziej tradycyjny w wyglądzie jest pączek, bez kolorowych i wymyślnych polew, tym... smaczniejszy. Podkreślamy, że są to nasze subiektywne oceny - każdy z nas ma inny gust i pączkowe preferencje. 

A jaki był najdziwniejszy pączek, który jedliście?

(M.Dz.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(18)

Kartuzy nieKartuzy nie

5 3

Porażka markiza,Janca!oalmeta smaczne i wyczechowo

14:16, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MarkizaMarkiza

3 3

Nieee

14:17, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

FAjny rannkingFAjny rannking

10 0

Hehe, może w przyszłym roku, zorganizujecie konkurs na "Najlepszy pączek domowej roboty" :)
Stencel chyba największą wtopę zaliczył z ilością nadzienia.

14:27, 27.02.2025
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Sierakowice pączkiSierakowice pączki

3 0

My kupiliśmy 4 pączki z pistacją i 4 z różą, w każdym było dużo nadzienia, chyba przypadek losowy ;)

14:51, 27.02.2025

EdwardEdward

7 0

A ja żem pragne przypomnieć że pączek wymyślili rzymianie z ciasta chlebowego i podawali ze słoniną a w polsce pączek pojawił się w XIII w i też był nadziewany słoniną jako zakąska do wódki
Dlatego kontynuujac tę piekną tradycje ja zem se nakupował dzisiaj od rana litr wódki i 20 paczków na zagryche 🍩🍩🍩

14:30, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

PojterPojter

6 1

Najlepsze ss zwykle purcle z marmolada.Te z artykulu sa drogie i niesmaczne.Ciezkie,pelne dziwacznego nadzienia.Brrrr

14:32, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MArzenaA gdzie możnaMArzenaA gdzie można

1 2

dostać ponczka od wentów?

15:16, 27.02.2025
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Do marzenaDo marzena

0 0

Tego się jeść nie da

18:30, 27.02.2025

asdadasdasdadasd

4 3

Im więcej chemii, tłuszczu i barwników, tym wyższa ocena - no świetne te recenzje!

Parę jest też takich - bardzo dobry, jedna rzecz zła - i jeden dostaje 1/10 a drugi 9/10.

Ranking przyznawał chyba punkty za zawartość cukru w cukrze, a nie jakość składników. Jedyny sensowny komentarz to ten o świeżości ciasta.

15:23, 27.02.2025
Odpowiedzi:3
Odpowiedz

OhoOho

4 1

Czyżby jakąś piekarnię zabolała ocena? Przecież to ocena SUBIEKTYWNA - jak zostało to napisane a nie opinia jakiegoś krytyka kulinarnego. Dystansu komuś brakuje ewidentnie.

15:29, 27.02.2025

do asdadasddo asdadasd

1 1

A ja się zgodzę, w każdym powinno być oceniane to samo, a nie na wyrywki

15:38, 27.02.2025

SubiektywnaSubiektywna

0 0

ale kilku osób, więc już mająca znaczenie pod względem preferencji konsumenckich

15:58, 27.02.2025

KIEŁPINOKIEŁPINO

4 0

Co się stało z sernikiem z naszej miejscowej cukierni, od jakiegoś czasu zmienił się smak, już nie smakuje jak kiedyś

15:25, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

JaJa

8 1

Mi najbardziej smakował pączek który sama upiekłam. Mniam mniam pycha🙂

16:04, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Jan TrepczykJan Trepczyk

3 5

Ciekawe kto przy zdrowych zmysłach jada takie bomby cukrowe? Ludzie niczego się nie uczą na błędach innych. Plaga nowotworów a oni dalej objadają się tym co rak lubi najbardziej, czyli cukrem.

16:33, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ArtaArta

12 0

Piekarnik Gosi - totalne rozczarowanie. Wypróbowałam każdy smak. Ciasto suche, ciężkie. Nadzienia sztuczne, przy czym nadzienie pistacjowe w ilości 'tyle co kot napłakał'

16:51, 27.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MeagMeag

12 0

Próbowałam dziś pączka pistacjowego z Piekarnika Gosi i też się rozczarowałam. Ciasto zbite, suche, ewidentnie wczorajsze.
A miałam ochotę na delikatnego puszystego rzemieślniczego purcla ;/

17:31, 27.02.2025
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Do meagDo meag

0 0

Mi tam nawet ciasta nie smakują,ewentualnie lody,nocbejrcej

10:58, 28.02.2025

UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


UżytkownikUżytkownik

Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.


Coraz gorzejCoraz gorzej

5 0

Coraz gorzej u Jancy.Te ich pączki to nie wiem kogo wymysł.Usmiechy ,kolorki itd...Gdzie te purcle z dawnych lat....Porażka

00:16, 28.02.2025
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Do coraz gorzejDo coraz gorzej

1 0

To już nawet koło pączka nie stało,nie ma zadnego smaku jak pączek kiedyś!

10:57, 28.02.2025

Zygo Zygo

0 0

Dzisiaj *%#)!& tymi pączkami już od rana napewo

06:52, 28.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

TenTen

0 1

Uczęń miał najmniej do gadania nie promoj przodkowa😝

07:26, 28.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Elwira_z_WybikaElwira_z_Wybika

0 0

Najlepszy jest ponczek z sosem kucharza, świeżo ubitym, lubie takie, oblizywać się można jak po brodzie cieknie...

12:18, 28.02.2025
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%