Zamknij
REKLAMA

Pod zamkiem w Łapalicach. Wulgarne odzywki turystów i mandaty za parkowanie

20:57, 03.05.2020 | nadesłane
Skomentuj fot.nadesłane
REKLAMA

Apele i informacje na temat sytuacji pod zamkiem w Łapalicach zaczynają skutkować. Coraz częściej pojawia się tam policja, od której kierowcy dowiadują się o zakazie parkowania. Ale jak informuje nasz Czytelnik, młodzi turyści bywają bardzo nieprzyjemni dla mieszkańców. 

Zamek w Łapalicach cieszy się niezmiennie ogromnym zainteresowaniem, ale to z kolei przekłada się na uciążliwości dla mieszkańców. Nasz Czytelnik kilkakrotnie informował już o autach, które blokują drogę i wyjazdy z prywatnych posesji, a także o stertach śmieci pozostawianych przez turystów. W majowy weekend pod zamkiem znów zrobiło się tłoczno, ale częściej zaczęły się tam pojawiać patrole policji. 

Policja była bardzo aktywna przez cały długi weekend pod zamkiem. Szkoda tylko, że kierowcy dopiero na miejscu i od policjantów dowiadywali się, że nie wolno tam parkować. Władze miasta nie zadbały o odpowiednie oznakowanie drogi, które byłoby czytelne. Zdezorientowani kierowcy próbowali zawracać, ale często nie było to możliwe z powodu kolejnych nadjeżdżających samochodów. - pisze nasz Czytelnik.

Jak pisze autor maila i kolejnej porcji zdjęć, które otrzymaliśmy, zdarzają się też sytuacje wyjątkowo nieprzyjemne dla mieszkańców. 

Grupa  młodych osób, którzy przyjechali na zamek, przeszła przez podwórze starszej kobiety.

- Młodzi państwo! Czy nie widzicie, że to teren prywatny? - zapytała starsza kobieta.

- To se, k...a, ogródź - odpowiedziały młode kobiety z papierosami w ustach.

Kobieta zapłakana wróciła do domu załamana i bezradna. Spędziła w tym miejscu całe swoje życie, ale nie wie jak reagować w takich sytuacjach.

Turyści niszczą drogi, które nie są przygotowane na taką przepustowość samochodów. Niszczone są pobocza. Każdego dnia na drogach i posesjach
pozostają olbrzymie ilości śmieci. Straż Miejska grozi gospodarzom mandatami za śmieci, które osoby odwiedzające zamek. Miejsce, które jest perłą Kaszub straszy i zasmuca.

Mieszkańcy apelują do władz miasta o postawienie czytelnych oznaczeń, które zablokuje dalszą degradację infrastruktury drogowej, naprawienie poboczy oraz uporządkowanie terenu.

(imię i nazwisko autora do wiadomości redakcji)

(nadesłane)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (37)

infoinfo

70 10

jak widać to żadni turyści a zwykła hołota...

BTW: zamek to teren prywatny, każdy z "turystów" powinien zostać ukarany za wtargnięcie. KAŻDY ! łącznie z yutuberami. 22:16, 03.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

znakznak

36 5

oznakowanie wymiata... kto to stawiał ? nawet tak prostej rzeczy UG nie umie ogarnąć? Straż miejsca niech pilnuje zamku a nie ciągle stoją na Brunona. Każdy wie co tam robią, dla mnie to jest nękanie. 22:21, 03.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Bono Bono

9 3

Dokładnie, Straż Miejska ma teraz dwa samochody to niech jeżdżą i lepią mandaty. To przecież potrafią najlepiej.
07:07, 04.05.2020


winetouwinetou

34 7

co to wypas bydła w Łapalicach?? 22:31, 03.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

WypasWypas

20 4

Bydła z trójmiasta 23:23, 03.05.2020


JozinJozin

25 6

Ale beka kolejna niedziela i znowu artykuł o zamku i co na zdj oczywiście GOLF IV jakiś zlot tam czy co? hahah 22:49, 03.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

SomsiadSomsiad

4 3

Ktoś coś wie o fotoradarze w lniskach? 23:31, 03.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

skasowanyskasowany

2 0

Kasuje równo, nawet jak o 5 km/h przekroczysz... 09:24, 06.05.2020


Pipi Pipi

25 8

Mieszkańcy jak nie chcecie żeby wam tam przyjeżdżali a bydło nie rozumiem kulturalnie jak się do nich mówi to może zróbcie po naszemu polskiemu jakieś gwoździe na pobocze albo inne ostre niech sobie poprdebijaja opony. Jak nie można po dobroci i władze klasycznie nic nie robią to trzeba po kargulowemu 23:43, 03.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

pikuśpikuś

14 4

Proponuję zakupić "zapach" skunksa i pooblewać tym auta. Jak smarkule będą jęczeć, że śmierdzi, to babcia im odpowie - to się k... myjcie dziewuchy. 08:38, 04.05.2020


MopsekMopsek

31 4

Co za bydlo i taka odzewka do starszej osoby, zwykli zwyrodnialcy, jakby byli u siebie a miasto Problem ma w glebokim powazaniu. 00:53, 04.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

XxxtcyXxxtcy

25 7

Pie*dolone mieszczuchy! Zawsze nie mają kultury! 03:52, 04.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Szkod słów Szkod słów

26 5

Tyle się mówi o zgromadzeniach. A ci wszyscy co tam przyjeżdżają to się pchają jak muchy do gó.wna. 05:19, 04.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Jurek.,.Jurek.,.

4 54

jeśli- dzik ,sarna ,zając ,lis przejdzie przez posesje starszej pani też wzdycha wniebogłosy i się żali do boga 05:29, 04.05.2020

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

Sąsiad Sąsiad

1 4

Polać mu
12:59, 04.05.2020


do Jurekdo Jurek

4 0

Ty tak na poważnie? Czy tylko udajesz i.di.ot.ę? 22:45, 04.05.2020


REKLAMA

SccScc

8 3

Dlatego właśnie pozwolenie na budowę nigdy nie zostało wydane 07:24, 04.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

NonoNono

3 2

To trzeba rozebrać. 08:32, 04.05.2020


StądStąd

28 4

Na "Zamek" przyjeżdżają wszystkie trójmiejskie dzbany. O ile 19+ jest podjarane jak raca narodowca na 11 listopada, o tyle nie pojmuję co to za atrakcja dla rodzin z dziećmi?! Którędy na zamek? - pyta co trzeci wyciecieczkowiec. Zamek???!!! Ruina upstrzona ludzkimi odchodami i toną śmieci. Drodzy pseudo-turysci, najbliższy zamek jest w Bytowie! 08:56, 04.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

BiznesBiznes

16 4

Jeszcze nikt z właścicieli nie wpadł na to żeby zrobić tam parking płatny? 09:00, 04.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

BettyBetty

7 1

Właśnie rzecz się rozbija o to, że tam zupełnie nie ma miejsca do parkowania 10:54, 04.05.2020


Brawo policjaBrawo policja

7 4

Dobrze, że dzięki pandemii można na Was liczyć. 09:17, 04.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Janusz od Grażyny Janusz od Grażyny

8 4

Nie wiem jak nazwać tych którzy przyjezdzają odwiedzać taki zamek ,co to za atrakcja ? Ja z Grażyną jedziemy do Malborka, Bytowa,Gniewu i innych zamków no ale tam trzeba bilet wstępu kupić i chyba o to się rozchodzi. Ci co przyjeżdżają na zamek do Łapalic to zwykłe Heńki i Mariole są 10:06, 04.05.2020

Odpowiedzi:2
Odpowiedz

Haha Haha

4 2

Haha ale się znawca odezwał.... Janusz i Grażyny to nie brzmi dumnie, ten zameczek jest ewenementem tylko durni włodarze nie potrafili tego wykorzystać... Wola jak coś niszczeje..... Polskie piekielko..... 16:46, 04.05.2020


@Haha@Haha

3 0

Ewenement?
Chyba pokaz przerostu ambicji nad możliwościami. Pokaz, że kiedyś jak nie miało się dokumentów, a miało się poparcie, to by przeszło, taki relikt PRL, którego nie udało się zrealizować.
Atrakcja na miarę rowu melioracyjnego wzdłuż większości dróg.
Bryła obiektu... o gustach się nie dyskutuje.
Ktoś zaczął, zabrakło kasy, zabrakło właściwej dokumentacji i stoi straszak, jakich wiele niedokończonych budowli w kraju.
Powiadasz atrakcja.. ooo no tu masz rację, ale to nie jest atrakcja historyczna, tylko głupoty ludzkiej. 13:16, 06.05.2020


Droga Droga

6 2

Do doch je dobra droga co we chceta 12:34, 04.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

AdamSAdamS

8 3

Jak bym miał tam pole to przerobił bym je na parking. Na gastronomi też można zarobić. Trzeba wykorzystywać to co daje okolica. Szkoda czasu na narzekanie.
Turysta to taki gość który nie niszczy tego co zastał tylko zostawia kasę. 13:07, 04.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

WuhanWuhan

3 2

Jaką masz gwarancję, że za 5 lat ta cała konstrukcja nie runie? Zresztą to by było nie legalne, robić sobie atrakcję ,która jest teoretycznie na zamkniętym terenie prywatnym? 16:28, 04.05.2020


OdwiedzajacyOdwiedzajacy

3 2

Ja bym na miejscu tych mieszkańców postawił jakąś budkę z goframi hamburgerami i napojami biznes jak talala. A nie ciągle się czepiać skoro taka atrakcja tam jest. Trochę wyobraźni 19:52, 04.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

JenyJeny

4 0

A może burdel postawić i budkę z kondonami i dopalaczami? Pasowałoby, co nie? 09:25, 06.05.2020


HhhhhHhhhh

0 16

Wydaje mi sie ze racje miala ta mloda kobieta z papierosem w buzi skad nivy miala wiedziec ze to teren prywatny? 06:12, 05.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

@Hhhhh@Hhhhh

3 1

A niby czyj? Komuny już nie ma. 12:28, 05.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA

wściekły 1wściekły 1

4 0

a gdzie byl slynny konsal ? chyba caly czas nie goni za tym z weglem ! z reszta jak byla awantura na stacji paliw w kobysewie to tez go niebylo
20:48, 05.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

"Zamek""Zamek"

8 1

Kiedyś przejeżdżałem tam rowerem i chciałem rzucić okiem. Już w bramie smród szczyn mnie cofnął do lasu. Zamek :)) No ale, jak ktoś nigdzie nie był, nigdy nie zwiedzał żadnego prawdziwego zamku ani pałacu, to może dla niego to "atrakcja". Będzie się mógł potem chwalić w towarzystwie równych sobie, że też był "na zamku". Na dodatek oszczanym. 23:17, 05.05.2020

Odpowiedzi:1
Odpowiedz

Dobre :) lubią ten zDobre :) lubią ten z

1 0

hahahahaha :) dobre:) 18:06, 10.05.2020


LUBIĄ ZAPACH....LUBIĄ ZAPACH....

1 0

oNI LUBIĄ TEN ZAPACH HAHHAAHA 18:07, 10.05.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Mariusz802Mariusz802

0 0

🙂Ja nie narzekam . W ostatnią niedzielę byłem samochodem aby odwiedzić zamek. Po drodze straszono mnie mandatami za wjazd pod zamek. To nie jest prywatna droga wiec każdy może tam podjechać zarówno mieszkaniec jak i turysta. Znak zakaz ruchu postawiony jest tam bezprawnie . Mieszkańcy mają obowiązek tak samo przestrzegać przepisy ruchu drogowego jak i każdy jadący odcinki jezdni za znakiem. A napis ze nie dotyczy zaopatrzenia to co to jest?? . Jakiego zaopatrzenia . 23:28, 18.06.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

REKLAMA
REKLAMA