Tradycyjne wesele na Kaszubach jest dzisiaj jednym z najchętniej wybieranych rodzajów przyjęcia weselnego i to nie tylko przez mieszkańców Kaszub! Stylowa forma przeprowadzenia uroczystości, charakterystyczne dania regionalne i arcyciekawe zabawy weselne zaczerpnięte z tradycji kaszubskiej, cieszą się ogromną popularnością. Co warto wiedzieć o kaszubskich weselach i jakie są korzyści takiego przyjęcia?
Przyjęcia weselne organizowane zgodnie z tradycjami z Kaszub wyglądają nieco inaczej niż znane wszystkim nowoczesne wesela organizowane w wielkich miastach. Tutaj największy nacisk kładzie się na dobrą zabawę w luźnej atmosferze, nietypowe dania, które każdemu przypadną do gustu i moc zabawy angażującej do tańca nawet największych mruków.
Kaszubskie akcenty dekoracyjne również są bardzo istotne, ale sednem wesela jest przede wszystkim zabawa i wspólne poznanie się członków dwóch rodzin w nierzadko hałaśliwej, ale pozytywnej atmosferze.
Wesele na Kaszubach to doceniane przez nowożeńców zalety, takie jak: otwartość na nowe znajomości, starodawne klimaty obrzędów weselnych, zero sztuczności i zastąpienie jej otwartym umysłem i zabawą do białego rana, konkursy kaszubskie, tańce i gromki śpiew.
Wprawdzie wesele na Kaszubach organizowane przed stoma laty wyglądało jeszcze inaczej niż współczesne, ale wciąż w sercach Kaszubów kultywowanych jest wiele tradycji i obrzędów zupełnie nieznanych w innych regionach Polski.
Wśród nich warto wymienić całą specyfikę zapraszania gości na wesele (odbywa się to z wielką pompą i radosnymi pomysłami obwieszczającymi ślub dwojga młodych ludzi), ogromną przedweselną imprezę znaną pod nazwą polterabend, wielką ucztę, podczas której stoły uginają się pod ilością potraw, liczne skecze weselne i konkursy angażujące młodych i starych, a także oczepiny (tzw. zwyczaj ściągania wianka o północy) oraz przegląd zabaw opartych na wierzeniach związanych z rozpoczęciem przez nowożeńców wspólnego życia.
Tradycyjne wesele kaszubskie to prawdziwa feeria dań, od których może zakręcić się w głowie. Dominują oczywiście dania chłopskie, ale oparte na luksusowym ich wydaniu, czyli takim, którego dawni kaszubscy chłopi nie mieli na co dzień, a jedynie od wielkiego święta.
Na stołach pojawia się m.in. czarnina z wiśniami (zdecydowanie obowiązkowe danie weselne), osobne kąciki z wyborem wszelakich wędlin i mięs przyrządzanych wyłącznie tradycyjnymi, swojskimi metodami, kluski kaszubskie, mięso z gęsi oraz moc deserów i przekąsek.
Ciekawostką z kaszubskiego wesela są również zwyczaje związane z jedzeniem. Wśród tych najciekawszych wymienić można jedzenie przez parę młodą z jednej miski (przez całe przyjęcie!), a także obrzucanie się przez gości ogryzionymi kośćmi mięs, co miało symbolizować dostatek i bogactwo młodej pary. Naturalnie dzisiaj odchodzi się często od tego zwyczaju, ale wciąż obowiązuje czernina, mięsne zatrzęsienie głowy i dobra zabawa.