Wśród zwycięzców tegorocznej, 13. edycji kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki są mieszkańcy powiatu kartuskiego. Jurorzy nagrodzili m.in. chleb z Żukowa oraz wódkę z Kartuskiej Manufaktury.
Podczas uroczystego wręczenia nagród marszałek Mieczysław Struk pogratulował zwycięzcom za promocję lokalnej i naturalnej żywności, która służy rozwojowi turystyki kulinarnej.
- Chętnie kupujemy towary od regionalnych producentów, wytwarzane tradycyjnymi metodami, a co najważniejsze przy użyciu lokalnych surowców. Doceniamy nieprzetworzoną i ekologiczną żywność. A zwycięskie produkty zachwycają wyglądem, zapachem i smakiem. To prawdziwa kulinarna uczta dla zmysłów - podkreśla marszałek Mieczysław Struk.
Nagrodzone produkty:
Podczas wojewódzkiego finału Konkursu o Bursztynowy laur Marszałka Województwa Pomorskiego odbywa się w 24. edycja konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Zostały w nim wyłonione produkty, które będą reprezentować województwo pomorskie podczas ogólnopolskiego finału.
Zwycięzców Pereł poznamy 27 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
Lista nominowanych:
shaIom5g16:47, 27.06.2025
Ostateczny dowód, że biali ludzie nie mają żadnej kultury. Nachlać się i czymś przegryźć, cudowne.
Po ile ten chleb ?18:11, 27.06.2025
Jadł ktoś?
0 0
Być może, lecz o chlebie tego bym nie powiedział.