WHO sklasyfikowało popularny sztuczny słodzik jako „prawdopodobnie rakotwórczy”. Stanowi to pewne wyzwanie dla Coca-Coli, która posiada aspartam w składzie popularnych napojów.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem oraz dział badań nad rakiem Światowej Organizacji Zdrowia przeprowadziło badania aspartamu. Jest to sztuczny słodzik stosowany w produktach spożywczych.
W lipcu oświadczenie IARC i Komitet Ekspertów FAO/WHO przedstawiły wnioski na podstawie oceny ryzyka. Określają one prawdopodobieństwo wystąpienia określonego uszczerbku na zdrowiu we wskazanych warunkach i przy określonym poziomie narażenia.
W branży spożywczej wzrosło zaniepokojenie i zaczęto mówić o potrzebie znalezienia alternatywy alternatywy dla aspartamu.
Szkodliwy słodzik jest jednym ze składników Coca-Coli. Firma ma dostosować swój skład, zamieniając aspartam na naturalny słodzik.
Coca-Cola ma jeden z najlepszych systemów produkcji i dystrybucji na świecie… który w przeszłości z powodzeniem pokonał wiele przeszkód, takich jak podatki od cukru i związane z tym przeformułowania - powiedział Charlie Higgs, partner stowarzyszony w firmie badawczej Redburn Ltd.
W roku 2012 Coca-Cola zmieniła proces produkcji karmelowego barwnika. Było to spowodowane inicjatywą wyborczą w Kalifornii, mającej na celu ograniczenie narażenia ludzi na toksyczne chemikalia.
W ubiegłym roku sprzedaż niskokalorycznych napojów marki Coca-Cola stanowiły jedną trzecią całkowitego wolumenu sprzedaży.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu expresskaszubski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz